Διαξιφισμούς για την κληρονομιά της μεταπολίτευσης, την κεντροαριστερά αλλά και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις εμπεριείχαν οι δευτερολογίες των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα καθώς και η τριτολογία του πρωθυπουργού.

Το Σύνταγμα θέλει εφαρμοστικό περιοριστικό νόμο

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην κριτική του περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου «αποκρύπτει ότι η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 11 ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει εκτελεστικός νόμος. Το Σύνταγμα λέει ότι επί της αρχής πρέπει να υπάρχει περιοριστικός νόμος για τις συναθροίσεις για να μην θίγονται τα δικαιώματα των υπολοίπων πολιτών. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να μου υποδείξετε μια χώρα της ΕΕ που να μην υπάρχει πλαίσιο περιορισμού των συναθροίσεων». Πρόσθεσε δε ότι «εσείς μείνατε με το πλαίσιο του 1971 και απαγορεύατε συναθροίσεις κατά το δοκούν».

«Προσπαθούμε να κάνουμε άσκηση ισορροπίας στη σύγκρουση δύο δικαιωμάτων που δεν είναι εύκολο για έναν δημοκράτη πολιτικό» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι εναρμονισμένη με το αίσθημα και την επιθυμία των πολιτών.

Πρόθεση είναι να έχουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο για να μην διαταράσσεται η ζωή της πόλης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός και ανέφερε σχετικά με την αστική ευθύνη του οργανωτή ότι αυτές είναι ξεκάθαρα οριζόμενες.

«Αν ο οργανωτής έχει κάνει τη δουλειά του σωστά δεν κινδυνεύει από τίποτα. Λάβαμε υπόψη τις παρατηρήσεις της επιστημονικής επιτροπής και ενσωματώσαμε στο ακέραιο τις παρατηρήσεις της».

Λεκτική υπερβολή

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως λεκτική υπερβολή της κας Γεννηματά ότι «το νομοσχέδιο ξαναγράφτηκε με δημοκρατικό μελάνι». «Τα προσπερνώ αυτά» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η άποψή μας είναι ότι το ν/σ είναι καλύτερο γιατί προσήλθε στη συζήτηση στο ΚΙΝΑΛ όχι με μια συλλήβδην απορριπτική διάθεση όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής έκανε προτάσεις βελτίωσης, αυτό δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασε την άρνησή του επί της αρχής.

Δεν ακούτε τι λέω

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «διάλογο μεταξύ κωφών» λέγοντας προς τον κ. Μητσοτάκη: «Δεν ακούτε τι λέω».

«Σας είπα ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο εναρμονισμένο με το Σύνταγμα. Προβλέπει δύο λόγους για τον περιορισμό. Τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνικοοικονομική ειρήνη. Εσείς τι κάνετε; Αγνοείτε ότι υπάρχει πλαίσιο ρύθμισης» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στο ΠΔ επί Κων/νου Μητσοτάκη που προβλέπει ακόμα και απαγόρευση για λόγους δημόσιας ασφάλειας και στη διάταξη Δένδια επί κυβέρνησης Σαμαρά για τη διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ειρήνης.

«Εφόσον υπάρχει πλαίσιο, το επιχείρημά σας είναι έωλο» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προσθέτει δύο ακόμα λόγους για την απαγόρευση και τη διάλυση διαδηλώσεων, τη μη γνωστοποίηση που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, καθώς και η άρνηση να υπακούσουν οι διαδηλωτές στην αστυνομία.

Είναι έξω από το πνεύμα του Συντάγματος

«Σας λέμε ότι αυτοί οι δυο λόγοι είναι πέρα και έξω από το πνεύμα του Συντάγματος και κάνετε ότι δεν ακούτε» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας το ερώτημα που είχε απευθύνει προς τον κ. Γεραπετρίτη για το αν η κυβέρνηση συμφωνεί ή διαφωνεί με την άποψη της συνταγματολόγου που είπε ότι τέτοιους είδους διατάξεις γυρνούν τη χώρα σε ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος.

«Το Επιστημονικό Συμβούλιο σας λέει για την αντισυνταγματικότητα. Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Θράσος

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις αναφορές Τσίπρα για τα καλά της μεταπολίτευσης καταλόγισε θράσος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα λέτε εσείς που κρεμάσατε στα μανταλάκια τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Θρασύς, θρασύτατος είστε. Ο Κ. Καραναλής την έκανε τη μεταπολίτευση και νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα και σας επέτρεψε να έχετε τη ζωή που είχατε. Αρκετά με την υποκρισία σ’ αυτή την αίθουσα, είπε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα πως «εσείς κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο. Είχατε την επιλογή το 2015 να κυβερνήσετε με άλλα κόμματα και διαλέξατε την χειρότερη εκδοχή του εθνικιστικού λαϊκισμού να συγκυβερνήσετε. Βγήκατε από την ίδια μήτρα των αντιμνημονίων».

Το να εμφανίζεστε ως κληρονόμος άλλων δυνάμεων της μεταπολίτευσης είναι ενέργεια καταδικασμένη σε αποτυχία υποστήριξε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας και η κα Γεννηματά ερίζουν για την κεντροαριστερά και την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν έχετε αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ, είστε αμετανόητοι. Ένας χρόνος στην αντιπολίτευση δεν σας βοήθησε να κάνετε την αυτοκριτική σας. Θα έχετε άλλα τρία χρόνια για να βελτιωθείτε» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Αγώνες και κατακτήσεις

«Τη μεταπολίτευση σε αυτό τον τόπο την έφεραν οι αγώνες του ελληνικού λαού, οι αγώνες αυτοί μαζί με το Πολυτεχνείο και τη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας έφεραν την μεταπολίτευση στον τόπο» είπε ο κ. Τσίπρας

Σημείωσε δε ότι επιμένει στην κριτική του σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το πώς διαχειρίστηκαν τα οικονομικά της χώρας και τις ευθύνες τους για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια ωστόσο ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «κυρίως η ΝΔ ως παράταξη» είχε μια λογική πελατειακή και ευθύνεται για σκάνδαλα και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

«Αυτά δεν είναι κατακτήσεις της μεταπολίτευσης και του λαού, είναι ευθύνες δικές σας και του ΠΑΣΟΚ και κρίθηκε γι’ αυτό» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις μεγάλες κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Είμαστε εδώ και για να κάνουμε αυτοκριτική. Αλλά δεν χρεοκοπήσαμε τον τόπο. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που έφερε πλεονάσματα και άφησε λεφτά στα ταμεία. Δεν φέραμε ελλείμματα. Δεν δημιουργήσαμε εμείς τα μεγάλα σκάνδαλα του τόπου. Εσείς και η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν αναλάβατε την ευθύνη για τα όσα έφεραν τη χρεοκοπία, για τα σκάνδαλα της Siemens και τη Novartis και μιλάτε για σκευωρίες. Είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε τους αγώνες του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ζύγι

«Δεν θα μιλήσω για σκάνδαλα και σκανδαλολογία. Θα υπάρχει πολύς χρόνος για να δώσετε εξηγήσεις για όσα ακούγονται. Εδώ θα είμαστε. Αλλά δεν είναι σήμερα η ώρα» ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιτέθηκε δε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να μονοπωλήσει τη δημοκρατική ευαισθησία κατατάσσοντας τη δεξιά ως αντιδημοκρατική δύναμη και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην «μετράτε τη δημοκρατικότητα των κομμάτων με βάση το δικό σας ζύγι».