Το καμπανάκι του κινδύνου απέναντι στον κορονωϊό κτύπησε για άλλη μια φορά  ο Νίκος Χαρδαλιάς. Και ήταν φυσικό επόμενο να κάνει παρέμβαση τη στιγμή που πολλοί νόμισαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό, ότι ο φονικός ιός έφυγε, εξαφανίστηκε επειδή καλοκαίριασε και άρχισαν να χαλαρώνουν: «Οχι, τίποτα δεν τελείωσε, ο ιός είναι εδώ και καραδοκεί, δείτε τι συμβαίνει στα Βαλκάνια», είπε ο κ. Χαρδαλιάς για να προσθέσει: «Δεν ξέρει κανείς αν είμαστε στη μέση μιας προσπάθειας ή στο τέλος. Το σίγουρο είναι ότι μέσα απ΄αυτή την προσπάθεια αυτών των μηνών έχουμε βγει πιο δυνατοί με περισσότερες εμπειρίες με γνώσεις, με μέσα, η χώρα έχει αποκτήσει βηματισμό».
***
Αν γραφόταν ένα βιβλίο για τον κορωνοϊό
 Σίγουρα πολλά είναι αυτά που δεν ξέρουμε. Ισως να μην τα μάθουμε ποτέ. Αφού, όπως είπε και ο κ. Χαρδαλιάς όταν γραφτεί το βιβλίο της αντιμετώπισης της πανδημίας, πράγματα τα οποία προφανώς και δεν είναι ευρύτερα γνωστά θα καταγραφούν ως θεμελιώδη σημεία τα οποία έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο που η χώρα μας αντιμετώπισε την πανδημία. Αλλά το βιβλίο αυτό ποιος  μπορεί να το γράψει; Ισως οι πλέον κατάλληλοι θα είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με την ομάδα των ειδικών.
***
Τον Τσιόδρα τον αγαπάμε πολύ
Αυτό, που είπε ο κ. Χαρδαλιάς ότι  «πράγματα για τον κορωνοϊό που δεν είναι ευρύτερα γνωστά» με έβαλε σε σκέψεις. Τι δεν ξέρουμε για τον αόρατο αυτό εχθρό; Τι δεν γνωρίζουμε για τον αγώνα που έδωσαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στη διάρκεια της πανδημίας; Ετσι απευθύνθηκα στην καθηγήτρια Εντατικολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Αναστασία Κοτανίδου. Ιδού τι μου είπε: «Ισως να μην έχετε μάθει για τις πολύωρες ώρες που συνεδριάζαμε. Ισως πάλι να μην ξέρατε ότι συνεδριάζαμε επί ώρες ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα, όπως πόση απόσταση πρέπει να έχουν τα παιδιά στο σχολείο ή πως πρέπει να μπαίνει κάποιος σ΄ένα κατάστημα. Ακόμα ίσως να μην γνωρίζουν όλες τις συνεχείς συσκέψεις που είχαμε με τον Πρωθυπουργό ή τις δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που έπρεπε να πάρουμε ώστε να γίνει το lockdown». Η κυρία Κοτανίδου είπε ότι όλο αυτό το διάστημα δεν δέχτηκε καμία πίεση, ούτε για εξαιρέσεις από το lockdown, ούτε για να έρθουν στην χώρα μας εγκλωβισμένοι. Στο τέλος κάτι είχε να πει για τον κ. Τσιόδρα: «Τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα τον αγαπάμε πολύ...», μου είπε.
***
Καταργείται το όριο των έξι ατόμων
Η κυβέρνηση αποφάσισε στο μεταξύ να καταργήσει το όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι σε καφέ και εστιατόρια. Επίσης αποφάσισε την κατάργηση της μάσκας των καταναλωτών μέσα στα εμπορικά κέντρα, ενώ παραμένει υποχρεωτική στα εμπορικά κέντρα μόνο για το προσωπικό. Οπως υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς. Τι λένε για όλα αυτά οι ειδικοί; Οτι δεν πρέπει να χαλαρώνουμε ούτε στιγμή,  ότι ο ιός δεν έφυγε εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας και κυρίως ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες προστασίας.
***
33 νέα κρούσματα
Και  όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 33 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο από τα οποία τα 21 είναι εισαγόμενα. Εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
***
Η ΠτΔ για την Πανδημία
Από την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ξεχώρισα το παρακάτω απόσπασμα που αναφέρεται στην πανδημία:
«Είναι αλήθεια ότι στην πανδημία είμαστε όλοι εκτεθειμένοι. Όμως, κάποιοι από εμάς είναι πιο ευάλωτοι. Οι ευπαθείς ομάδες, ωστόσο, δεν καθορίζονται μόνο από τον βιολογικό παράγοντα, την ηλικία ή τα υποκείμενα νοσήματα των ανθρώπων που βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση αυτή την εξαιρετική κατάσταση διακινδύνευσης. Σε εκείνους είναι προσηλωμένη -και ορθώς, με απόλυτη προτεραιότητα- η μέριμνα του συστήματος υγείας, ώστε να μηδενίσουμε, ει δυνατόν, τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Όμως, υπάρχουν επίσης γύρω μας οι κοινωνικά ευάλωτοι συμπολίτες μας, αυτοί που υφίστανται το μεγαλύτερο κόστος της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της ελευθερίας τους, φυσικής και επαγγελματικής, εν τέλει κοινωνικής. Σε κομβικό στόχο της Ελληνικής Προεδρίας αναδεικνύεται η καταπολέμηση των διακρίσεων: του δημόσιου ή ιδιωτικού λόγου που εκτρέπεται, άμεσα ή έμμεσα, σε ρατσιστικό, της ενδοοικογενειακής βίας που επιτείνεται σε συνθήκες περιορισμού, του στιγματισμού, με πρόσχημα την πανδημία, των μειονοτήτων. Εξίσου σημαντική είναι η θωράκιση του Κοινωνικού Κράτους. Το Κράτος πρόληψης, με τα τεστ ανίχνευσης του ιού και τα μέτρα περιορισμού της κίνησης, υπήρξε η πρώτη απάντηση στο ξέσπασμα της κρίσης».
***
Ο Πετσίτης και η «White Porscha»
Σας ενημέρωνα προ ημερών πως η Βουλή θα έθετε σύντομα υπόψη του Σώματος τη δικογραφία για την υπόθεση Πετσίτη που βρίσκεται στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής εδώ και μήνες και η οποία αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα. Καταλαβαίνω πως με αφορμή τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα για τον Νίκο Παππά η σχετική διαδικασία επιταχύνεται.
Θα μου πείτε με τα μπάνιά του λαού; Ναι με τα μπάνια του λαού, καθώς το πράγμα καίει και σπαρταράει ταυτόχρονα.
Μια εξέλιξη που συνέβαλε πρόσθετα στα να ξεκολλήσει το θέμα Πετσίτη ήταν οι φωτογραφίες που ανακαλύφθηκαν προ ημερών και έδειχναν τον Μανώλη Πετσίτη στη «μεζούρα» της ΓΑΔΑ μετά από δύο συλλήψεις στα πλαίσια του αυτοφώρου.
Η πρώτη το 2004 και η δεύτερη το 2014 – για πλαστογραφία παρακαλώ-.  Μάλιστα, η δεύτερη σύλληψη έγινε λίγο πριν ο Πετσίτης αναλάβει φορολογικός εκπρόσωπος Κυπρίων δικηγόρων στην Αθήνα, που εργάζονται για τον Κύπριο δικηγόρο των offshore Αρτέμη Αρτεμίου, επιστήθιο φίλο του Νίκου Παππά. Τον θυμάστε; Αυτός που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου και που πήγε μαζί με τον Παππά στην Βενεζουέλα για να δουν πώς μπαίνουν τα τρόφιμα τα ράφια στα σούπερ μάρκετ.
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως όταν ο Πετσίτης κληθεί από την Βουλή ή από τους Εισαγγελείς να μιλήσει θα έχουμε νέα επεισόδια στο σήριαλ Παππά. Και πολύ πιθανόν να έχουμε και νέα για την περίφημη «White Porscha».
 Να σημειώσω τέλος ότι ο φάκελος τη Δικαιοσύνης που βρίσκεται στη Βουλή περιλαμβάνει και τις καταγγελίες του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου στις οποίες εμπλέκει τρεις υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Ιανουάριο ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.
***
Μια σπουδαία Κάρμεν
Η Ανίτα Ρατσβελισβίλι ταλαντούχα λυρική τραγουδίστρια από την Τιφλίδα της Γεωργίας στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, θα ανοίξει στη Ρωμαϊκή  Αγορά στις 18 Ιουλίου την κορυφαία εκδήλωση για αυτό το καλοκαίρι «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Το ρεσιτάλ της θα μεταδοθεί σ΄όλον τον κόσμο και εδώ θα πρέπει να σημειμώσω ότι η συμμετοχή της σ΄αυτό το σημαντικό γεγονός θα γίνει εντελώς δωρεάν. Είναι και μια σπουδαία Κάρμεν, όπως διαπίστωσε τοι ελληνικό κοινό που την είχε αποθεώσει το 2018 στο Φεστιβάλ Αθηνών: «Πάντα αγαπούσα πολύ το τραγούδι για πολλά χρόνια μάλιστα τραγουδούσα τζαζ και σόουλ», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ΒΗΜΑgazino.
***
Φίλε Γιάννη ποια σημαία κρατάς;
Οντως μένει κανείς έκπληκτος ακούγοντας τα στατιστικά των διαδηλώσεων. Εν μέσω πανδημίας, το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου έγιναν στην Αθήνα 119 υπαίθριες συγκεντρώσεις, δηλαδή δύο την ημέρα. Το 87% (δηλαδή 9 στις 10) είχαν λιγότερες από 500 συμμετέχοντες. Οι πέντε στις δέκα είχαν λιγότερους από 50, όμως σχεδόν σε όλες το οδόστρωμα κατελήφθη και η κυκλοφορία διακόπηκε. Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις και διαδηλώσεις: «Ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί από μια διαδήλωση θέλουμε να θυμόμαστε τα συνθήματα και τους σκοπούς για τους οποίους έγινε και όχι τα επεισόδια, τις καταστροφές την ταλαιπωρία και την ένταση», είπε ο υπουργός. Απευθύνθηκε όμως και στον… «φίλο» του Γιάννη Ραγκούση (παλαιό σύντροφό του στο ΠαΣοΚ) και του είπε…
***
«Φίλε Γιάννη σκέψου, ποια σημαία κρατάς». Πρόσθεσε μάλιστα: «Φίλε Γιάννη εσύ σκέψου καλά ποιος καταστρέφει σήμερα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γέννησε μια κληρονομιά καταστροφικής πόλωσης που, επίτρεψέ μου φίλε Γιάννη να σου πω, ότι το κόμμα που συμμετέχεις την έχει ακόμα και σήμερα σημαία του, την εχθροπάθεια και την πόλωση». Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένει στα δικά του: «Η επόμενη κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο για τις διαδηλώσεις». Για ποια κυβέρνηση όμως ομιλεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Και ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καλεί τον κόσμο του σε διαδήλωση εναντίον του νομοσχεδίου των διαδηλώσεων το βράδυ της Πέμπτης.
***
Ο Τσακαλώτος και ο καφές του
 Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις και συναθροίσεις. Ξαφνικά εισέρχεται στην αίθουσα κρατώντας  το κόκκινο σακίδιο (αυτό με το κόκκινο πιθηκάκι) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και χωρίς να χάσει χρόνο ζητεί από τον Προεδρεύοντα: «Μπορώ κύριε Πρόεδρε να φέρω τον καφέ μου στην αίθουσα;» Προτού σας αποκαλύψω την απάντηση, σας ενημερώνω ότι λόγω του φόβου για τον κορωνοϊό, οι πόρτες της Ολομέλειας είναι ορθάνοιχτες, υπάρχει πλεξιγκλάς στο βήμα των ομιλητών και άφθονα αντισηπτικά σε κάθε σημείο. Σου δίνει την εντύπωση ότι η σημαντικότερη αίθουσα του Κοινοβουλίου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αλλά δεν είναι έτσι. Ο προεδρεύων απαγόρευσε στον κ. Τσακαλώτο να φέρει τον καφέ του στην αίθουσα και καλά έκανε. Οχι όπως επί ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργοί έφερναν τους φραπέδες στα υπουργικά έδρανα (και πολλές φορές έφερναν και ψωμοτύρι, κουλούρια, μπισκότα, φραπέδες και μία φορά εθεάθη κάποιος να τρώει εν ώρα συνεδριάσεως… προφιτερόλ). Αλλά φαίνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος αντιδρά καλύτερα με καφέ. Και ποιος δεν ξεχνά την προ των εκλογών συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο κ. Τσακαλώτος εισερχόμενος στην αίθουσα φώναξε: «Καφές, μα πού είναι ο καφές μου;».