Τα αναδρομικά που πιστώθηκαν τις ημέρες αυτές στους λογαριασμούς 235.233 συνταξιούχων επιστρέφοντας έτσι παλαιότερες περικοπές των επικουρικών τους συντάξεων, ήταν μόνο η αρχή.  Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο αναμένονται επιστροφές για τις κύριες συντάξεις, ενώ εντός των επομένων ημερών αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα ενδέχεται να σημάνει νέο γύρο αναδρομικών επιστροφών για τους συνταξιούχους.

Συνολικά ο μήνας Ιούλιος εξελίσσεται σε κρίσιμο μήνα για τις πληρωμές και το ύψος των συντάξεων, την επιστροφή αναδρομικών από παλαιότερες περικοπές και τον επανασχεδιασμό του τρόπου εκταμίευσης των συνταξιοδοτικών παροχών.

Στο τέλος του μήνα θα καταβληθούν – για πρώτη φορά – από κοινού οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Αυγούστου, καθώς από τον μήνα αυτόν αλλάζουν οι ημερομηνίες πληρωμής των επικουρικών και θα καταβάλλονται πλέον μαζί με τις κύριες συντάξεις.

Στο μεταξύ, μετά την πίστωση των αναδρομικών οκτώ μηνών (Οκτώβριο του 2019 μέχρι και τον Μάιο του 2020) για τις επικουρικές συντάξεις, αναμένεται  η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει ποιοι συνταξιούχοι και για ποιο χρονικό διάστημα δικαιούνται αναδρομικά από παλαιές περικοπές των συντάξεων τους κατά τα έτη 2011 και 2012.

Περιμένοντας το ΣτΕ

Η απόφαση – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών – θα αφορά αναδρομικά  έντεκα μηνών, δηλαδή  του διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ της προηγούμενης σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Η πιλοτική δίκη – την απόφαση της οποίας αναμένουμε – διεξήχθη στις 10 του περασμένου Ιανουαρίου και έγινε κατόπιν αιτήσεως του υπουργείου Εργασίας. Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο η απόφαση για την επιστροφή των περικοπών θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων (δηλαδή 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους) ή μόνο αυτούς που έχουν προσχωρήσει σε δικαστικές προσφυγές (200.000 με 250.000 συνταξιούχοι).

Σημειώνεται ότι στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000 συνταξιούχοι. Στην δεύτερη περίπτωση την τελική απόφαση για το εύρος της εφαρμογής των αναδρομικών θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι επιστροφή αναδρομικών έντεκα μηνών, στο σύνολο των συνταξιούχων σημαίνει κόστος ύψους 3,9 δισ. ευρώ.

Τέλος σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει δρομολογήσει την καταβολή αυξημένων κύριων συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον νόμο 4670/2020, η οποία θα γίνει τον Οκτώβριο του 2020. Και η επιστροφή των αναδρομικών κύριων συντάξεων, για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών (δηλαδή από 1.9.2019 μέχρι 1.9.2020). Η καταβολή αυτών θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2020.