Σε έναν αγώνα δρόμου για να βρεθούν όσοι ήρθαν σε επαφή με το ζευγάρι των Σέρβων τουριστών που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, έχουν επιδοθεί οι υγειονομικές αρχές.

Με τα κρούσματα ιού να έχουν αυξηθεί δραματικά στην Σερβία, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απαγορεύσει την είσοδο πολιτών της, στην Ελλάδα, όμως πολλοί ήταν αυτοί που πρόλαβαν να περάσουν τα σύνορα και αρκετοί από αυτούς έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό στα τεστ που υποβάλλονται.

Μπορεί η απαγόρευση εισόδου των Σέρβων στη χώρα μας ισχύει από τα ξημερώματα της Δευτέρας, ωστόσο, τα εισαγόμενα κρούσματα για ακόμα μια μέρα ξεπέρασαν τα εσωτερικά και αγχώνουν τις Αρχές, που εξετάζουν καθημερινά όλα τα δεδομένα, και βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα, ακόμη και κλείσιμο συνόρων για πολίτες και άλλων χωρών αν χρειαστεί.

Τους ειδικούς ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στα Βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς εκτός από τη Σερβία, παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας και σε Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία.

Αγώνας δρόμου

Χθες σήμανε συναγερμός σε Εύβοια και Φθιώτιδα, καθώς ένα ζευγάρι από την Σερβία που έκανε τις διακοπές του στην Αιδηψό, βρέθηκε θετικό στον ιό.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το ζευγάρι έφτασε στην χώρα μας, με γκρουπ 20 ατόμων, το Σάββατο 4 Ιουλίου, πριν δηλαδή ισχύσει η απαγόρευση εισόδου των Σέρβων πολιτών στην Ελλάδα.

Ο άνδρας από το γκρουπ, ηλικίας 50 ετών, ένιωσε αδιαθεσία και πήγε στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας για να τον δει γιατρός. Εκεί, αγνοώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τον έστειλαν μαζί με τη γυναίκα του,  στο Νοσοκομείο Λαμίας, με… ταξί! Όταν τους έγινε το τεστ διαγνώστηκαν και οι δύο θετικοί στον κοροναϊό.

Τα υπόλοιπα άτομα του γκρουπ έχουν τεθεί σε καραντίνα στο ξενοδοχείο τους.  Από την Πολιτική Προστασία και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου ιχνηλάτησης των επαφών των δύο Σέρβων και κυρίως του εντοπισμού του ταξιτζή που τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Λαμίας.

«Βράζει» ο κορωνοϊός στα Βόρεια σύνορα

Τα εισαγόμενα κρούσματα συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς. Για άλλη μία ημέρα χθες, ήταν περισσότερα σε σχέση με τα εγχώρια. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από τα 27 νέα κρούσματα, τα 17 ήταν εισαγόμενα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στις γειτονικές μας χώρες αφού εκτός από τη Σερβία, παρατηρείται αναζωπύρωση του κοροναϊού, σε Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος ο αριθμός εισαγομένων κρουσμάτων από τις περιοχές αυτές.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο MEGA, o Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας, μόνο μια από τις έξι πύλες εισόδου της χώρας στα Βόρεια σύνορα παραμένει ανοιχτή, ο Προμαχώνας, ενώ στις δράσεις πρόληψης εντάσσεται και η απαγόρευση εισόδου στους σέρβους πολίτες. Ακόμα, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι στον Προμαχώνα.

«Πιθανά τα μπλόκα σε άλλες χώρες»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, παρακολουθεί καθημερινά την κατάσταση της επιδημίας σε όλες τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τουρίστες και ειδικότερα σε αυτές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και κάνει συνεχώς εισηγήσεις.

Τόνισε, ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βάλει μπλόκο σε περισσότερες χώρες, εφόσον η κατάσταση ξεφύγει, όπως ακριβώς έγινε με τη Σερβία. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.