Εύστοχη και καίρια η χθεσινή επισήμανση της Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

Η Ελλάδα αξιοποιώντας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχει μπροστά της τη σπάνια ευκαιρία να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να σχεδιάσει το μέλλον της αναπροσαρμόζοντας στόχους και στρατηγικές.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Γι’ αυτό και ιδανικά απαιτούνται οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις για την επιδίωξη των οποίων δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός.

Ωστόσο, εν μέσω του τοξικού πολιτικού κλίματος που βιώνουμε η προοπτική αυτή μοιάζει ουτοπική. Το σκηνικό σκληρής πόλωσης που έχει διαμορφωθεί στον απόηχο των αποκαλύψεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για συνεννόηση. Τα περιθώρια συγκλίσεων στενεύουν.

Όσο επιτακτική και αν προβάλλει όμως η ανάγκη συνεννόησης για την επόμενη μέρα της χώρας, άλλο τόσο απαραίτητη είναι και η ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στα όσα σκοτεινά διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης και αποκαλύπτονται σήμερα.

Αποτελεί χρέος προς τους δημοκρατικούς θεσμούς η πλήρης και χωρίς εκπτώσεις διαλεύκανση της υπόθεσης. Σκιές που τυχόν παραμείνουν θα δώσουν στο μέλλον αφορμές για νέο γύρο αντιπαραθέσεων.