Αναστάτωση επικράτησε το μεσημέρι της Τρίτης στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, συρμός του ΗΣΑΠ προσέκρουσε σε τοιχίο της αποβάθρας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα άτομα.

Όλα δείχνουν πως ο μηχανοδηγός δεν κατάφερε να ανακόψει ταχύτητα είτε λόγω προβλήματος στο σύστημα πέδησης, είτε για άλλο λόγο που θα διερευνηθεί. Ο ΗΣΑΠ πάντως, από την πρώτη στιγμή ανέφερε πως ουσιαστικά δεν πρόκειται για εκτροχιασμό αλλά για πρόσκρουση του συρμού στην άκρη της αποβάθρας, λόγω της ολισθηρότητας που προκλήθηκε από την ολιγόλεπτη βροχή.

Συνάδελφοι του μηχανοδηγού έλεγαν πως τέτοιου είδους ατυχήματα είναι σπάνια αλλά όχι πρωτοφανή με ανάλογες καιρικές συνθήκες.

Εξιτήριο για πέντε τραυματίες

Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί, πυροσβέστες αλλά και ασθενοφόρα. Πέντε από τους τραυματίες διακομίστηκαν στον «Ευαγγελισμό» και άλλοι πέντε στο νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού».

Από αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε έχουν πάρει εξιτήριο.

Συνελήφθη ο οδηγός

Όπως μετέδωσε το MEGA, ο οδηγός του τρένου μετά την κατάθεσή του στις Αρχές συνελήφθη και αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΗΣΑΠ διευκρίνισε ότι ο οδηγός δεν είχε αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα από την επιτρεπόμενη, έφερε όμως στην επιφάνεια το θέμα του γυρασμένου στόλου των τρένων, τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες επιβάτες.

Γραφική αναπαράσταση για το πώς έγινε το ατύχημα

ΣΤΑΣΥ: Δεν υπήρξε εκτροχιασμός – Γίνεται έρευνα για το συμβάν

Η ΣΤΑΣΥ με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε εκτροχιασμός.

Η εταιρεία αναφέρει πως «σήμερα 07/07/2020 στις 12:15, συρμός της Γραμμής 1, εισερχόμενος στο σταθμό «ΚΗΦΙΣΙΑ», προσέκρουσε λόγω ολισθηρότητας στους προστατευτικούς προσκρουτήρες που ορίζουν το τέλος της Γραμμής. Δεν υπήρξε εκτροχιασμός του συρμού».

Μάρτυρας: Τα τρένα είναι σαράβαλα

«Δεν πρόλαβα αυτό το τρένο στα Άνω Πατήσια για ένα λεπτό. Δεν το πρόλαβα και πήρα το δεύτερο, αλλιώς θα είχα τραυματιστεί κι εγώ. Είναι παλιάς τεχνολογίας (και γι’ αυτό συνέβη αυτό). Ζητάνε 10 εκατ. ευρώ για να κάνουν υπογειοποίηση των παλιών από τον Πειραιά. Δεν παίρνουν καινούργια τρένα. Όσο καλά κι αν οδηγούν, τα τρένα είναι σαράβαλα, δεν μπορούμε να μπούμε μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά μάρτυρας.