Ήταν μια σημαντική συνάντηση αυτή που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μια συνάντηση με απολογιστικό χαρακτήρα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, αφού συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «περιμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδος το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη στην οποία είχαμε αναθέσει την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και ζητήσαμε φυσικά τώρα να λάβουν υπόψιν τους και τις εξελίξεις που προέκυψαν μετά τον κορωνοϊό. Ο σκοπός μας είναι στη διαδικασία συζήτησης αυτού του πορίσματος και βέβαια στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου το οποίο πρέπει να καταθέσουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να λάβουμε υπόψιν τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και προφανώς και των υπολοίπων κομμάτων ώστε το εθνικό σχέδιο της χώρας να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Όπως είπε η κ. Σακελλαροπούλου, το πακέτο ανάκαμψης αποτελεί και μια ευκαιρία, τόσο για την κυβέρνηση αλλά και συνολικά για το πολιτικό σύστημα να βρεθούν κοινά σημεία συνεννόησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Είναι πολύ σημαντικό αυτό για το μέλλον και πιστεύω ότι το οφείλουμε κυρίως στη νέα γενιά που έχει πληγεί τόσο πολύ και από την κρίση που προηγήθηκε και δικαιούται να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον».

Η συνομιλία ΠτΔ-Πρωθυπουργού μπροστά στις κάμερες 

Πρωθυπουργός: Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω, σήμερα είναι και μια ημέρα που έχει και απολογιστικό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ένας πολύ πυκνός χρόνος ο οποίος από τη μια ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις υλοποιώντας ένα τολμηρό, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα κι από την άλλη προφανώς έπρεπε να διαχειριστούμε μια σειρά από κρίσεις με πιο σημαντική την υγειονομική πρόκληση του κορωνοϊού στην οποία όπως έχουμε συζητήσει πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει καλά, τουλάχιστον ως προς την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης. Είναι και μια χρονιά μεγάλων θεσμικών τομών με την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και τη δική σας εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας – πολύ πυκνός χρόνος.

Νομίζω ότι η όποια επιτυχία της κυβέρνησης ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών ώστε να μπούμε στον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησής μας με μεγαλύτερη δυναμική εστιάζοντας σε πρώτη φάση στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης -το γνωρίζουμε ότι αυτές θα είναι σημαντικές- με πρώτη έμφαση πάντα στην προστασία της εργασίας και τη στήριξη των εισοδημάτων ειδικά των ασθενέστερων συμπολιτών μας. Και βέβαια ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα είμαι στις Βρυξέλλες σε ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο ελπίζω ότι θα οριστικοποιήσουμε το πακέτο στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Θα είναι κεφάλαια τα οποία θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα έναν μεγάλο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σε μια κατεύθυνση όπου θα υιοθετήσουμε πολιτικές ψηφιακές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και πολιτικές που θα στηρίξουν τις δεξιότητες και τις δυνατότητες του εργατικού μας δυναμικού. Οπότε, χρόνος, ημερομηνία, ημέρα απολογισμού και ταυτόχρονα προγραμματισμού για το τι έρχεται τον δεύτερο χρόνο. Και βέβαια θα έχουμε την ευκαιρία και σε δυο βδομάδες από τώρα να εορτάσετε για πρώτη φορά τη σημαντική επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας.

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Πράγματι κύριε πρόεδρε προσπαθούμε να προσαρμοστούμε όλοι στη νέα φάση της πανδημίας. Και όπως βλέπουμε, το γεγονός ότι εμείς πήγαμε καλά δεν αρκεί, γιατί γύρω μας δεν έχει ακόμη ελεγχθεί η κατάσταση. Το συνειδητοποιούμε με το άνοιγμα των συνόρων, με την προσπάθεια ανοίγματος του τουρισμού. Υπάρχουν προβλήματα αλλά ας είμαστε βέβαια αισιόδοξοι για την προσπάθεια που γίνεται. Αλλά παρ’ όλα αυτά και οι επιχειρήσεις του τουρισμού και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι μετέωροι γιατί είναι βέβαιο ότι δεν μπορούσαν τα πράγματα να λειτουργήσουν όπως ελπίζαμε πριν από την πανδημία.

Ελπίζω ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα κλείσει το θέμα με το πακέτο ανάκαμψης. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει κι ένας σχεδιασμός ώστε γρήγορα οτιδήποτε θετικό προκύψει να μπορέσει να απορροφηθεί, να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι, αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο. Νομίζω ότι είναι η ώρα για κοινή προσπάθεια και για αλληλεγγύη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πια φάση, κυρίως για την οικονομία. Αλλά είναι και μια ευκαιρία, και για εσάς ως κυβέρνηση αλλά και συνολικά για το πολιτικό σύστημα να βρείτε τα κοινά σημεία συνεννόησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για το μέλλον και πιστεύω ότι το οφείλουμε κυρίως στη νέα γενιά που έχει πληγεί τόσο πολύ και από την κρίση που προηγήθηκε και δικαιούται να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μιας και το θέτετε το ζήτημα περιμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδος το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη στην οποία είχαμε αναθέσει την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και ζητήσαμε φυσικά τώρα να λάβουν υπόψιν τους και τις εξελίξεις που προέκυψαν μετά τον κορωνοϊό. Ο σκοπός μας είναι στη διαδικασία συζήτησης αυτού του πορίσματος και βέβαια στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου το οποίο πρέπει να καταθέσουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να λάβουμε υπόψιν τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και προφανώς και των υπολοίπων κομμάτων ώστε το εθνικό σχέδιο της χώρας να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Τι είναι στο πλάνο να χρηματοδοτηθεί

Όπως έχει γράψει «Το Βήμα», η κυβέρνηση επιθυμεί να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να φτιαχθούν νέες υποδομές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. Συγκεκριμένα, θα δρομολογήσει τη χρηματοδότηση έργων υποδομών, την επιτάχυνση σημαντικών επενδύσεων, κυρίως στην πράσινη οικονομία και στην ενέργεια, στην καινοτομία κ.α., και παράλληλα πολιτικές, όπως η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι χαρακτηριστικές οι κατευθύνσεις που δίνονται στο νέο ΕΣΠΑ (2021-2027). Οι πόροι ύψους 20 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τους ακόλουθους τομείς: Ανταγωνιστική οικονομία και ψηφιακή μετάβαση για τη διασύνδεση της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, την προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανίας στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, την ενδυνάμωση της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας. Περιβάλλον, ενέργεια και πολιτική προστασία για επενδύσεις που προωθούν τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, τις πράσινες επενδύσεις, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Μεταφορές και ευρυζωνικά δίκτυα, απασχόληση, εκπαίδευση και κοινωνική προστασία, χωρικές παρεμβάσεις και αστική ανάπτυξη.