Προδομένες επαναστάσεις

Εφυγα με την πικρή γεύση της αποτυχίας στο στόμα: κάτι λίγες καταπράσινες ντομάτες  λιάζονταν νωθρές και ούτε καν πήραν είδηση ότι τις αποχαιρετούσα· πλήρης αδιαφορία.

*Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω αν έχει γεύση η αποτυχία, αλλά έτσι έχω διαβάσει σε έγκριτους συγγραφείς, κάτι θα ξέρουν.

*Είναι προφανές, ημερολόγιό μου, ότι η μόνη επανάσταση που κανείς δεν αμφισβητούσε ως τώρα την αξία της, η νεολιθική που έφερε τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τίθεται υπό αίρεσιν: οι vegan αμφισβητούν – πολεμούν για την ακρίβεια – την κτηνοτροφία και το κηπευτικό πείραμά μου στη Δράκεια έδειξε πως και η γεωργία πάει κατά διαόλου.

Νομίζω πρέπει να ξανασκεφτούν τα επαναστατικά τους σχέδια όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, συγκρούσεων με την Αστυνομία, εμπρησμών, καταστροφών, δηώσεων, λεηλασιών που παρατηρούνται στην Αθήνα συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη, ίσως και από οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο. Διότι οι διαμαρτυρόμενοι νιώθουν επαναστάτες, ημερολόγιό μου.

Οι Γάλλοι έκαναν μια μισο-επιτυχημένη επανάσταση πριν από 230 χρόνια, έκαναν μία εντελώς αποτυχημένη πριν από 150 – την Κομμούνα – και έκτοτε κάθε 4-5 δεκαετίες δημιουργούν «γεγονότα», όπως του Μάη του 1968, ας πούμε. Πρόκειται για τη χώρα με τη μεγαλύτερη πυκνότητα επαναστάσεων και «γεγονότων» στον κόσμο νομίζω.

Εμείς έχουμε μία από τις μεγαλύτερες πυκνότητες πραξικοπημάτων, δικτατοριών, χρεοκοπιών, εμφυλίων· και η Αθήνα τη μεγαλύτερη πυκνότητα καταλήψεων, διαδηλώσεων που διαλύουν την πόλη, γκραφίτι που ασχημίζουν την πόλη, αφισών που απειλούν να κρεμάσουν τον τελευταίο φιλήσυχο μικροαστό με τα άντερα του τελευταίου πολεμοχαρούς ματατζή.

Κακοφουρνισμένες ιδεολογίες

Διότι η Ελλάς έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα επαναστατών που θα ανατρέψουν τον νεοφιλελευθερισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, τη βιοπολιτική, την κλιματική αλλαγή, την εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο και θα αντιστρέψουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Κάθε φουρνιά μαθητών που μπαίνει στα σχολεία ακούγοντας συνεχώς για τους ήρωες του Εικοσιένα και τη γενιά του Πολυτεχνείου θέλει να γίνει σαν αυτούς, να κάνει της φουρνιάς της την επανάσταση, της φουρνιάς της τα Πολυτεχνεία.

Το αποτέλεσμα είναι κακοφουρνισμένες ιδεολογίες σε Αθήνα βρώμικη, άταχτη, δύσκολη, τριτοκοσμική· που οι επαναστάτες τη θεωρούν πεδίο μάχης και οι εξουσιαστές πεδίο περιπάτου για το Κολωνάκι και τους τραπεζίτες της Πανεπιστημίου – γιατί ο Κώστας Μπακογιάννης δεν μας είπε πώς θα φτάνουν στους μεγάλους περιπάτους όσοι δεν μένουν δίπλα, αφού στην Αθήνα οι δημόσιες συγκοινωνίες πάνε από το κακό στο χειρότερο.

*Μακάρι να διαψευστώ, ημερολόγιό μου, αλλά φοβάμαι ότι ο Μεγάλος Περίπατος θα διώξει εντελώς από το Κέντρο τους φιλήσυχους ανθρώπους που κάνουν περιπάτους – αυτούς που τους αξίζει να κρεμαστούν από τα άντερα του τελευταίου μπάτσου, όπως είπαμε. Το Κέντρο θα το μονοπωλήσουν αυτοί που δεν απογοητεύονται ούτε καν από το χάλι της νεολιθικής επανάστασης και αυτοί που πουλάνε ναρκωτικά σε όσους δεν αντέχουν τις επαναστάσεις.

*Το σύντομο πέρασμά μου από την Αθήνα με γέμισε ανησυχίες. Μου φαίνεται ότι αν έχουμε νέο κύμα κορωνοΐωσης, δεν θα το αντέξει.

Βρέθηκα λοιπόν από το Πήλιο στα Λεχαινά, ημερολόγιό μου· από τον Φεβρουάριο είχα να έρθω εδώ, από τον προ καραντίνας καιρό, και δεν ήξερα καν αν το σπίτι στο Νιοχώρι είναι ακόμα όρθιο – έχουμε πολλούς σεισμούς εδώ: τη μία ημέρα υπάρχει σπίτι, την άλλη υπάρχει οικόπεδο γεμάτο μπάζα.

Από τον κήπο στο σύμπαν

Αυτό συμβαίνει, λένε οι ειδικοί, επειδή η Αφρική σπρώχνει να ενωθεί με την Ευρώπη – οπότε θα ενωθεί και η Κρήτη με τη Λιβύη, θα λυθούν αυτόματα τα ζητήματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που μας χωρίζουν με τους γείτονες. Και το πρόβλημα της μετανάστευσης θα λυθεί αφού όλοι θα είμαστε Ευραφρικανοί, όπως είμαστε και Ευρασιάτες.

*Α, ναι: Αφήνιασαν διάφοροι πατριώτες επειδή ο Χρήστος Ροζάκης είπε τα αυτονόητα: ότι το Καστελλόριζο δεν είναι γεωγραφική συνέχεια της Δωδεκανήσου. Διότι με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα έχει την ίδια σχέση που έχουν τα Κύθηρα με την Αίγινα, τον Πόρο, τη Σαλαμίνα: όλα αυτά ανήκουν διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Αττικής. Επίσης προφανές είναι ότι το Καστελλόριζο βρίσκεται κοντύτερα στην Τουρκία παρά στη Ρόδο – όπως και όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται κοντύτερα στην ασιατική ακτή του Αιγαίου παρά στην ευρωπαϊκή.

Οι πατριώτες είναι σαν τους επαναστάτες: ούτε αυτοί βάζουν μυαλό με τις αποτυχίες. Η σοφή τακτική προηγούμενων κυβερνήσεων, να σπάνε συνομιλίες για το θέμα της Γαύδου, μας έχει οδηγήσει στο αποτέλεσμα να παρακαλάμε άλλες χώρες να αναγνωρίσουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ για την Κρήτη και τη Ρόδο. Τρομερή διπλωματική επιτυχία.

Αν συνεχίσουμε τις ίδιες ηλιθιότητες, θα επανέλθει ο Ντι Μάιο και θα πει: «Συγγνώμη, να το ξαναδούμε το θέμα των ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας γιατί δεν είχα προσέξει ότι λέτε την Πελοπόννησο νησί».

*Λαχανόκηπο δεν θα φτιάξω στο Νιοχώρι, ημερολόγιό μου – δεν θέλω να αρχίσω να μαθαίνω και εγώ τη γεύση της αποτυχίας όπως τόσοι έγκριτοι συγγραφείς.

Αποφάσισα, αντί για κήπο, να καλλιεργήσω το σύμπαν μου· το παράλληλο σύμπαν που θα με συντροφεύει όπου πηγαίνω, που θα το έχω πάντα διαθέσιμο να καταφεύγω – να κρύβομαι για την ακρίβεια – όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Το σύμπαν που θα με προφυλάξει από επαναστάτες, πατριώτες, κηπευτικές αποτυχίες.

Πρέπει να συνεργαστώ με τον Εμμανουήλ Γλυνζώνιο, αυτός είναι ειδικός στα θέματα των πολλαπλών κόσμων.

Δαιμονοποιούμε την ψηφιακή εξέλιξη – αλλά με αναρτήσεις μέσω του Διαδικτύου. Βλέπουμε παντού υφαρπαγές προσωπικών δεδομένων – αλλά θαυμάζουμε το εξοχικό μας στο Google Earth ή εκθέτουμε τα βλαστάρια μας στο Fb.

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Οι ντοματούλες σου αρνούνται πεισματικά να μεγαλώσουν γιατί δεν διαθέτεις αυτό που οι αγγλόφωνοι αποκαλούν «green fingers». Εμείς εδώ του «Παρατηρητηρίου», στο πλαίσιο των ενασχολήσεών μας, μελετήσαμε το θέμα. Υπέβαλα τις πρόσφατες φωτογραφίες που έχεις επισυνάψει στα άρθρα σου και ο αλγόριθμος του λογισμικού μας έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι προτιμήσεις σου ρέπουν προς τις ευθείες, παράλληλες, ισχνές γραμμές. Αυτό μάλλον επηρεάζει τον ψυχισμό σου και την ενέργεια που διαχέεται από τα δάχτυλά σου όταν προσπαθείς να περιποιηθείς τις κατ’ εξοχήν σφαιρικές, με πολυποίκιλες καμπύλες ντοματούλες· εξ ου και η αποτυχία. Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να υποβληθείς σε πρόγραμμα χαϊδέματος καμπύλων επιφανειών με απαραίτητη πνευματική συγκέντρωση στο θέμα.

Με αισθήματα συμπαράστασης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΞ ΑΝΔΡΟΥ

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Είχαμε κάποτε στο χωριό μου, στην άκρη της πλατείας, ένα μαγαζάκι που ήταν συγχρόνως καφενείο, παντοπωλείο, τηλεφωνείο και προπαντός εντευκτήριο, όπου αγόρευε ο καθένας επί παντός του επιστητού. Σήμερα, πέραν του ότι η λέξη «μαγαζάκι» είναι παρεξηγημένη, δεν βρίσκεις μέσα ούτε άλλους δύο για πρέφα.

ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΠΑΩ ΠΑΣΟ

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ο Απάτης Αυταπάτης έγινε Πρωθυπουργός! Και για διατήρηση του θώκου συνωμότης και αθλιοτήτων αυτουργός!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΤΙΑΛΗΣ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, κυριαρχείται από τον κρατισμό – λάθος, παρακρατισμός είναι το σωστό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, η διάθεση επίσης! Μας βλέπω να κάνουμε τον τουρίστα αυτό το καλοκαίρι… Και θα είναι και το πιο ωραίο!

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, ΑΡΓΟΣ

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Οι κληρονόμοι του Τσιφόρου δεν θα ξέρουν ποιον να πρωτομηνύσουν για κλοπή των αυθεντικών διαλόγων από «Τα παιδιά της πιάτσας».

ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Υπομονή, θα κοκκινίσουν και οι ντομάτες, αν όχι από τη φροντίδα σας, από την ντροπή τους.

ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Καλές δουλειές το «μαγαζί»! Δώσε μας, να πάρεις –  ξεχάσανε το νομικό αξίωμα «στην πράσιν και στην ωνήν συνηθίζεται η παραπλάνηση». Πολύ περισσότερο σε εβραϊκό παζάρι «μη ωνεί» (β’ πρόσωπο ενεστώτα μέσης φωνής του ωνούμαι) και «μη όνον κείρεις (κουρεύεις)». Ματαιοπονείς !
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΒΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Κάτι ήξεραν οι χριστιανοί που ισοπέδωσαν εκατοντάδες καλλιμάρμαρους ναούς – απέφυγαν τις γκρίνιες αν έπρεπε να καταστούν μουσεία ή «τζαμιά».

Γ. Κ., ΚΥΜΗ

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

– Μελέτη έχετε, κύριε Δήμαρχε;
– Βεβαίως και έχουμε! Αυτός εκεί με το μπλε καπέλο – Μελέτηηη…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ