H απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού – κυρίως εισαγόμενων – κρούει ηχηρό καμπανάκι για το πόσο ευμετάβλητη και αβέβαιη είναι η εξέλιξη της πανδημίας, ιδίως έπειτα από το άνοιγμα των συνόρων μας στους τουρίστες.

Μαρτυρεί για ακόμη μία φορά πως ο ιός δεν συγχωρεί τη χαλαρότητα, ούτε δείχνει επιείκεια απέναντι σε χώρες οι οποίες διαχειρίστηκαν την κρίση με επιτυχία στα
πρώτα της στάδια. Είναι το ίδιο απειλητικός απέναντι σε όλους. Δεν κάνει διακρίσεις.

Η χώρα μας εδώ και καιρό δείχνει να επαναπαύεται στις δάφνες της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας κατά τους πρώτους μήνες εκδήλωσής της. Αναφερόμαστε στην περίοδο αυτή σαν να επρόκειτο για μια περιπέτεια που ανήκει ολοκληρωτικά και αμετάκλητα στο παρελθόν. Οι περισσότεροι δείχνουν να έχουν ξεχάσει πως ο ιός βρίσκεται ακόμη εδώ και ότι απειλεί με νέο κύμα το φθινόπωρο.

Η αντίληψη αυτή οδηγεί μοιραία στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Οι νέοι, ειδικότερα, συμπεριφέρονται σαν να είναι απρόσβλητοι και άτρωτοι. Δεν είναι τυχαίο, όπως παρατήρησε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, ότι ο ιός προσβάλλει πλέον κυρίως νέους και όχι τους μεγαλύτερους σε ηλικία οι οποίοι δείχνουν ότι προσέχουν περισσότερο.

Πριν από το άνοιγμα των συνόρων σημειώναμε από αυτήν εδώ τη στήλη ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού ήταν ένα ρίσκο αναπόφευκτο που θα πολλαπλασίαζε τους κινδύνους και τις ευθύνες.

Η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα από όλους όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες ελέγχου πρέπει να βρίσκονται στο «κόκκινο». Απαιτείται μεγάλη σχολαστικότητα και προσοχή, για να μην μπούμε σε περιπέτειες. Η επανεκκίνηση του τουρισμού δεν πρέπει να γίνει μπούμερανγκ.