Η πανδημία του κορωνοϊού και η παγκόσμια οικονομική κρίση που προκάλεσε έχουν ανατρεπτικές επιδράσεις στην παγκόσμια αγορά εργασίας, διαπιστώνει το γνωστό κοινωνικό δίκτυο επαγγελματιών και εργαζομένων εν γένει, LinkedIn.

Ευλόγως τα μόνα επαγγέλματα που δεν επηρεάστηκαν αρνητικά είναι όσα σχετίζονται με την υγεία. Και κάποια άλλα επαγγέλματα και ειδικεύσεις, ωστόσο, μοιάζουν να αντιστέκονται στον ορυμαγδό των απολύσεων και να εμφανίζουν υψηλή ζήτηση.

Σύμφωνα με το LinkedIn, οι δεξιότητες αυτές εμφανίζουν σταθερή αύξηση της ζήτησης την τελευταία τετραετία και κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν παρατηρήθηκε αισθητή πτώση της ζήτησης για όσους τις κατέχουν.

Επίσης, το επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο σημειώνει ότι οι εργασιακές θέσεις των συγκεκριμένων ειδικοτήτων είναι καλοπληρωμένες, σαφώς υψηλότερα από το μέσον όρο.

Το ΤΟΡ 10

1. Προγραμματιστής λογισμικού
2. Αντιπρόσωπος πωλήσεων
3. Υπεύθυνος έργου
4. Διαχειριστής πληροφορικής
5. Ειδικός εξυπηρέτησης πελατών
6. Ειδικός στο ψηφιακό εμπόριο
7. Υπεύθυνος υποστήριξης συστημάτων πληροφορικής
8. Αναλυτής ψηφιακών δεδομένων
9. Οικονομικός αναλυτής
10. Σχεδιαστής γραφικών

Κατέρρευσε η προσφορά

Την κατάρρευση της απασχόλησης παγκοσμίως το τρίμηνο που πέρασε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των lockdown των κυβερνήσεων κατέδειξε σε πρόσφατη έρευνά του εξάλλου ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO). Ο Οργανισμός, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπολόγισε ότι η μείωση του αριθμού των εργάσιμων ωρών το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αντιστοιχεί στην απώλεια 400 εκατ. θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως!

Αυτό σημαίνει στην πράξη τεράστια αύξηση της ζήτησης για εργασία και δραματική κάμψη της προσφοράς. Άρα και εκτίναξη του ανταγωνισμού μεταξύ των αναζητούντων απασχόληση. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, το LinkedIn υπολογίζει ότι η αγορά εργασίας είναι σήμερα τρεις φορές πιο ανταγωνιστική από όσο ήταν προ 12μήνου. Εξαιρούνται, βέβαια, τα προαναφερθέντα επαγγέλματα, ειδικότητες και δεξιότητες και ασφαλώς όσα σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.