Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση των αυτοκίνητων και από τις δυο μεριές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στον Προμαχώνα.

Λόγω των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται στο συνοριακό φυλάκιο από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τον μεγάλο αριθμό των τουριστών – επισκεπτών, το διαβατηριακό έλεγχο που πραγματοποιείται και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Προμαχώνας είναι το μοναδικό συνοριακό φυλάκιο για τη τουριστική διέλευση στα χερσαία σύνορα της χώρας, παρατηρείται όχι μόνο αυξημένη ροή στην κίνηση των αυτοκίνητων αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους εμπλεκόμενους στον τελωνειακό και συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Επετράπη η είσοδος σε Σέρβους που είχαν «εγκλωβιστεί»

Για ώρες Σέρβοι τουρίστες ήταν εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, με εκατοντάδες αυτοκίνητα να καταφθάνουν κυρίως από το Βελιγράδι για να προλάβουν το lockdown που θα ίσχυε από τις 6:00 τα ξημερώματα.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές και μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, επετράπη η κατ’ εξαίρεση είσοδος στη χώρα σε εγκλωβισμένους Σέρβους οδηγούς. Αυτό δεν σημαίνει άρση των περιορισμών, καθώς τα σύνορα τυπικά παραμένουν κλειστά για τους Σέρβους.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί κι ενώ στο σημείο επιχειρούσε μεγάλη ένταση, έγινε γνωστό πως τα σύνορα θα ανοίξουν για όσους επισκέπτες από τη Σερβία έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο. Μόλις άκουσαν το νέο, οι Σέρβοι ταξιδιώτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς.

Στόχος της κίνησης ήταν να αποσυμφορηθεί το τελωνείο και να εξυπηρετηθούν πολίτες άλλων χωρών που έχουν εγκλωβιστεί μαζί με τους Σέρβους στη συνοριακή διέλευση του Προμαχώνα.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μέρες σχηματίζονται ουρές στον Προμαχώνα από τουρίστες των βαλκανικών χωρών, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.