Το σχέδιο για την επέκταση του σιδηροδρόμου που… θα φέρει πιο κοντά Αθήνα και Πάτρα, παρουσίασε το περασμένο Σ/Κ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε συνέδριο που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Αχαϊας.

Ειδικότερα, ο σύγχρονος σιδηρόδρομος θα ενταχθεί στον πυκνό αστικό ιστό της πόλης υπογειοποιημένος σε μήκος 5,16 χλμ. απελευθερώνοντας έκταση 70 στρεμμάτων στην οποία και θα γίνει ανάπλαση προκειμένου να αποδοθεί ξανά στους πολίτες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η υπογειοποίηση θα ξεκινά πριν την οδό Κανελλοπούλου και η άνοδός της θα γίνει στην περιοχή της ακτής Δυμαίων.

Ακόμα, άλλα 1,7 χιλιόμετρα περίπου είναι αθροιστικά οι ράμπες ανόδου και καθόδου.

Τα επιφανειακά τμήματα, συνολικά θα αθροίζουν περίπου 3,8 χιλιόμετρα, εκτός πυκνής αστικής δόμησης

Σημειώνεται ότι ο Προαστιακός θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, καθώς διατηρούνται και οι 8 υφιστάμενες στάσεις στο μήκος του έργου και 6 από αυτές μετατρέπονται σε υπόγειες, ενώ παράλληλα προστίθεται και μια επιπλέον στάση στο νέο Λιμάνι. Ομοίως διατηρείται και η διασύνδεση με τον Πύργο.

Παράλληλα, έγινε γνωστό Επίσης, ότι καταργούνται όλες οι επικίνδυνες υφιστάμενες ισόπεδες διαβάσεις και αντικαθίστανται από ανισόπεδες διαβάσεις οχημάτων και δέκα πεζογέφυρες, για απόλυτη ασφάλεια.

Η υπερταχεία θα κάνει από την Αθήνα έως το νέο λιμάνι της Πάτρας 1 ώρα και 40′.