Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αδύναμος να διαχειριστεί την καταιγίδα αποκαλύψεων για το παρακράτος που είχε στηθεί με την ανοχή του Αλέξη Τσίπρα. Στις δημοσκοπήσεις έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες ρωγμές στην εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς. Το πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, δίνει μια μεγάλη ευκαιρία ανάκαμψης στο Κίνημα Αλλαγής, για ορισμένους την τελευταία. Aπαντες πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους. Το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα θα μετρηθεί η δυνατότητα της ηγεσίας αλλά και των στελεχών να ξαναπιάσουν το νήμα από την αρχή. Ή θα καταφέρουν να επανατοποθετήσουν το Κίνημα Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό ως φορέα άσκησης υπεύθυνης αντιπολίτευσης στη ΝΔ, αποτελώντας παράλληλα το καταφύγιο των προοδευτικών πολιτών που απογοητεύθηκαν από το «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα συνεχίσουν την περιπλάνησή τους στη δημοσκοπική ζώνη του 5%-7%, ερχόμενοι αντιμέτωποι με ένα άδηλο πολιτικό μέλλον.

«Σας θέλω ομάδα»

«Αντέξαμε. Πάμε μπροστά και αντιδεξιά, πάμε να ξαναφτιάξουμε την προοδευτική παράταξη. Και στο εξής κομμένες οι ισορροπίες. Eχω ανοίξει πολλά μέτωπα, έχει δημιουργηθεί το γήπεδο για να κάνουμε παιχνίδι. Σας θέλω ομάδα. Συνεργαστείτε, πάρτε την μπάλα και βάλτε γκολ» είπε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στους βουλευτές και στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος στην κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Κομμένες λοιπόν οι ισορροπίες. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, όπως λέγεται, γνωρίζει ότι η προσπάθεια γενικής αντεπίθεσης δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε έναν στενό κύκλο στελεχών, τους καλούμενους «σωματοφύλακες της Προέδρου». Απαιτείται να βγουν στην πρώτη γραμμή στελέχη που κατά καιρούς διαφοροποιήθηκαν από τις επιλογές της ηγεσίας και της άσκησαν κριτική.

«Είναι πράγματι αποφασισμένη να ανοίξει τόσο πολύ το παιχνίδι;» αναρωτήθηκαν αρκετά στελέχη. Την απάντηση ίσως δίνει μια εικόνα ασυνήθιστη για όσους γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία και τους συσχετισμούς στον χώρο. Στο άδειο καφέ του κεντρικού ξενοδοχείου που πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας, συζητούσε επί ώρα με τη Νάντια Γιαννακοπούλου. Ηταν ένα τετ-α-τετ προσέγγισης που θα έχει συνέχεια και με άλλα στελέχη. «Υπάρχει χώρος για όλους» αναφέρει στους συνομιλητές της η Φώφη Γεννηματά.

Τα βέλη της κριτικής στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Φώφη Γεννηματά πάντως σε αυτή τη φάση έχει επιλέξει να στρέψει τα βέλη της κριτικής της κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι η επιρροή του στον κεντροαριστερό χώρο έχει αρχίσει να φθίνει. Οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής, όπως αναφέρουν συνεργάτες της, πίστωσαν στον Πρωθυπουργό τους χειρισμούς του στη διαχείριση της πανδημίας, ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στους χειρισμούς του σε ζητήματα οικονομίας και κοινωνίας. Στα ζητήματα αυτά θα οικοδομήσουν την τακτική της γόνιμης αντιπολίτευσης που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη της πρόκληση. Τη στάση που θα κρατήσει στο νομοσχέδιο για τις πορείες. «Δεν υπάρχει “παρών” σε αυτό το νομοσχέδιο» είπε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κώστας Σκανδαλίδης και πρόσθεσε: «Θα πούμε ένα μεγάλο “ναι” ή ένα μεγάλο “όχι”». Αν μάλιστα, όπως λέγεται, «ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάνει τις αλλαγές που ψιθυρίζει στα αφτιά του Γιώργου Καμίνη» τότε το Κίνημα Αλλαγής θα το υπερψηφίσει.

Το επόμενο διάστημα η κυρία Γεννηματά θα συνεχίσει τις περιοδείες της επισκεπτόμενη την Κρήτη και την Ηπειρο. Αύριο θα συναντηθεί με την οργανωτική επιτροπή για τη Νεολαία που αποτελείται από πρόσωπα ηλικίας κάτω των 30 ετών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η ανασύνθεση των νομαρχιακών επιτροπών που έχουν αναλάβει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Στέφανος Παραστατίδης.

Η τοποθέτηση Ανδρουλάκη

Τα βλέμματα όλων, κατά τη συνεδρίαση, στράφηκαν προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του κόμματος σημείωσε ότι «οι πολίτες σηκώνουν καθημερινά τον πήχη ψηλότερα για την παράταξή μας, διότι θέλουν να υπάρχει μια άλλη δημοκρατική προοδευτική επιλογή απέναντι στη ΝΔ, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αγωνιστούμε το επόμενο διάστημα. Μετά τα όσα πρωτοφανή αποκαλύπτονται για τις παρακρατικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε αυτά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε, τόσο αξιακά όσο και πολιτικά». Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις θα πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να ενημερώσει με επίσημη επιστολή το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, ζητώντας να επανεξεταστεί η ιδιότητα του παρατηρητή με την οποία συμμετέχει ο κ. Τσίπρας στις συνεδριάσεις των Ευρωσοσιαλιστών.