Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλήττει η κακοκαιρία σήμερα, Κυριακή, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία σε μεγάλες πόλεις.

Συγκεκριμένα, βροχόπτωση σημειώθηκε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, ενώ χαλαζόπτωση μικρής διάρκειας και έντασης σημειώθηκε στην περιοχή από τα Σίλατα έως την Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο στη Χαλκιδική.

Την ίδια στιγμή, έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν αυτή τη στιγμή στη Φθιώτιδα, ενώ σοβαρά προβλήματα, αντιμετωπίζουν περιοχές και του Δήμου Κιλελέρ.

Έντονα καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής 05/07. Το φαινόμενο διήρκησε 45 περίπου λεπτά και χαρακτηρίστηκε από την πολύ υψηλό ρυθμό βροχόπτωσης, ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη.  Όπως προκύπτει από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στη Θεσσαλονίκη, στο σταθμό του Κορδελιού έπεσαν 17.6 χιλιοστά βροχής σε 10 μόλις λεπτά, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια της καταιγίδας καταγράφηκαν συνολικά 27.2 χιλιοστά. Στον σταθμό της Σίνδου η ολική βροχόπτωση ανήλθε σε 28.2 χιλιοστά, με μέγιστο ρυθμό βροχόπτωσης τα 15.2 χιλιοστά ανά δεκάλεπτο.

Εντυπωσιακή ήταν η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στο γράφημα που ακολουθεί,  η πτώση της θερμοκρασίας στη Σίνδο πλησίασε τους 15 βαθμούς σε 40 μόλις λεπτά. Στον ίδιο σταθμό καταγράφηκε ριπή ανέμου ίση με 84 χλμ/ώρα στις 14:56, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της βροχόπτωσης.

Στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-10, που πάρθηκε στις 14.50 (μέγιστη ραγδαιότητα βροχόπτωσης στο σταθμό του Κορδελιού), φαίνεται ότι η κορυφή του καταιγιδοφόρου νέφους έχει θερμοκρασία κάτω από -40 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας σε ύψος περίπου 12 χιλιομέτρων.

Οι δρόμοι γέμισαν με νερά σε πολλές περιοχές της πόλης, ενώ οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι πολύ χαμηλές.

Ακόμα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, ένα δέντρο έπεσε στην Καλλικράτεια,μ ενώ αργότερα τα φαινόμενα εξασθένησαν.

Στο μεταξύ αυξημένη είναι η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανίων μέσω της οποίας επιστρέφουν στην πόλη οι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου.

Ακόμα έντονα καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται σε περιοχές της Πιερίας, με δυνατές βροχοπτώσεις, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Φθιώτιδα: Προβλήματα στους δρόμους

Έντονα καιρικά φαινόμενα επικράτησαν και στη Φθιώτιδα, με τη βροχόπτωση να έχει δημιουργήσει ποταμούς κόβοντας την συγκοινωνία τουλάχιστον σε δύο σημεία.

Ξεχείλισε, μάλιστα, χείμαρρος στο ύψος του χωριού Αυλάκι ενδιάμεσα της Λαμίας με τη Στυλίδα και τα νερά έχουν καλύψει το οδόστρωμα της Παλιάς Εθνικής οδού Λαμίας – Λάρισας, με συνέπεια να κοπεί η κυκλοφορία σε δεκάδες νταλίκες που κινούνταν στο συγκεκριμένο δίκτυο. Ήδη η αστυνομία είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο δρόμο και την εκτρέπει στην εθνική οδό Λαμίας – Θεσσαλονίκης.

Ακόμη στην παλιά εθνική οδό Λαμίας – Λιβαδειάς λίγο πριν το χωριό Αμφίκλεια, στο ύψος του οικισμού Ανω Καλύβια, υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από χείμαρρο, έχουν μείνει στο οδόστρωμα και έχουν διακόψει την κυκλοφορία. Ήδη κινούνται μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Φθιώτιδας προς το συγκεκριμένο σημείο για να απελευθερώσουν το δρόμο όταν το επιτρέψουν συνθήκες.

Εξάλλου σε άλλες δύο περιοχές στη Δυτική Φθιώτιδα σημειώνονται παρόμοια προβλήματα τα οποία όμως ξεπεράστηκαν καθώς πρόκειται για δευτερεύον δίκτυο χωρίς σημαντικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο από την Πολιτική Προστασία της Φθιώτιδας, η διάρκεια του φαινομένου θα είναι μέχρι τις 8 το βράδυ συνιστώντας συγχρόνως τους οδηγούς να συμμορφώνονται στις υποδείξεις της τροχαίας και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Λάρισα: Σοβαρά προβλήματα λόγω κακοκαιρίας σε περιοχές του Κιλελέρ

Σοβαρά προβλήματα, αντιμετωπίζουν περιοχές και του Δήμου Κιλελέρ από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έκαναν την εμφάνιση τους χθες και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Βάνα Χλιάπη από τα καιρικά φαινόμενα όπως το χαλάζι, τη βροχή και τους ανέμους έχουν καταστραφεί σκεπές από ποιμνιοστάσια της περιοχής, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές σε βαμβακοκαλλιέργειες, βιομηχανική τομάτα και δενδροκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με την κ. Χλιάπη, οι ζημιές έχουν προκληθεί σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων και μη εκτάσεων.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος τόνισε ότι η αγωνία των αγροτών είναι μεγάλη, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή ημέρα και στην άφιξη κλιμακίου του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει σε καταγραφή των ζημιών.