Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυστηρούς όρους, που θα παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα, σχετικά με το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού ξεκαθάρισε με συνέντευξη του στους Financial Times o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών για το πακέτο βοήθειας, ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως «οι Έλληνες έχουν πλέον ωριμάσει και επιθυμούν να προωθήσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις».

Οπως σημειώνουν οι FT, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης και πιέζουν να εφαρμοστούν οι λεγόμενες «προϋποθέσεις» στα χρήματα της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι δαπανώνται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει πως η εξαμηνιαία αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων της Κομισιόν είναι αρκετή.

«Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας  πως κάτι τέτοιο θεωρείται «πολιτικά απαράδεκτο» από τις χώρες του Νότου

Μάλιστα για ακόμη μία οι FT τονίζουν πως η Ελλάδα έκανε την διαφορά στην πανδημία.

FT για Ελλάδα: Η μεγάλη έκπληξη εν μέσω πανδημίας

Τονίζουν πως για μία χώρα, που βρέθηκε κοντά στην κατάρρευση πριν  πέντε χρόνια, εξέπληξε πολλούς με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.

«Ήταν προφανές σε εμένα κάποια στιγμή ότι θα πρέπει να περάσουμε σε πλήρες lockdown. Και η πολιτική απόφαση θα ήταν καλύτερα να ληφθεί νωρίτερα, παρά όταν θα ήταν αργά», αναφέρει σχετικά ο πρωθυπουργός.

Ακόμη στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και στο εξής η ελληνική κυβέρνηση καθώς εκτός της οικονομίας και των νέων δεδομένων σε αυτή λόγω πανδημίας, έχει απέναντί της και την «επιθετική συμπεριφορά» της Τουρκίας.

Το πλήγμα στον τουρισμό και το Plan B

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο οποίος έχει υποστεί βαθύ πλήγμα στη χώρας μας, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι η χώρα θα έχει φέτος «ένα μικρό ποσοστό» των 33 εκατομμυρίων επισκεπτών που υποδέχθηκε πέρυσι. Ωστόσο εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι τουρίστες θα αναδείξουν την Ελλάδα σε «κορυφαία επιλογή», κατανοώντας πόσο καλά προετοιμασμένη είναι και αναδεικνύοντας τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, την αύξηση της διαγνωστικής ικανότητας στα μικρότερα νησιά και τον διπλασιασμό των κλινών στις ΜΕΘ.

Σχετικά με το αν υπάρχει plan B για να σωθεί ο τουρισμός, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για μία «πολύ επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα», που στοχεύει στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση και στην ενθάρρυνση επενδύσεων.

«Η πανδημία συνέβαλε στη διάψευση όλων όσοι πίστευαν ότι υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, και εκείνων που θέλουν πάντα να καθιστούν άλλους υπόλογους για τις δικές τους αδυναμίες», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης, καταλήγοντας:

«Αυτό δεν λειτουργεί όταν πρέπει να σώζεις ζωές σε καθημερινή βάση και θεωρώ πως οι πολίτες το αντιλαμβάνονται πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».