Σφοδρές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει με το νέο εξώφυλλο της πορτογαλικής Vogue, το οποίο είχε αφιέρωμα για την ψυχική υγεία, στην προσπάθειά της, να πυροδοτήσει μια συζήτηση γύρω από το θέμα.

Στο «Τεύχος Τρέλας», (Madness Issue) μία γυναίκα βρίσκεται καθιστή στη μπανιέρα ενός νοσοκομείου. Δύο νοσοκόμες είναι δίπλα της και η μία της ρίχνει νερό στο κεφάλι με κανάτα.

Ειδικοί στον χώρο της ψυχικής υγείας, αλλά και πάσχοντες, κάνουν λόγο για «δυστοπική και ξεπερασμένη» αντίληψη για τη θεραπεία.

Σύμφωνα με την πορτογαλική Vogue ωστόσο το εξώφυλλο αποσκοπούσε στο «να πυροδοτήσει τη συζήτηση».

«Το κεντρικό θέμα ερευνά το ιστορικό πλαίσιο της ψυχικής νόσου και σε αυτό αποτυπώνεται η πραγματική ζωή και οι αυθεντικές ιστορίες», ανέφερε η πορτογαλική Vogue σε ανάρτησή της στο Twitter προσθέτοντας ότι στο τεύχος φιλοξενούνται συνεντεύξεις και κείμενα ψυχιάτρων, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων και λοιπών ειδικών.

Η πορτογαλική Vogue, ανέφερε ότι αναγνωρίζει τη «σημασία του θέματος της ψυχικής υγείας» και πως πρόθεσή της, μέσα από την εικόνα του εξωφύλλου είναι «ρίξει φως στα σημαντικά ζητήματα του σήμερα».

Κριτική άσκησε και η Σάρα Σαμπάιο, το διάσημο μοντέλο από την Πορτογαλία, λέγοντας πως το εξώφυλλο «δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό της συζήτησης για την ψυχική υγεία». Η ίδια, που ανέφερε πως στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει ζητήματα ψυχικής υγείας, το χαρακτήρισε ως «πολύ κακόγουστο».

«Μοιάζει με ένα ξεπερασμένο ψυχιατρείο που «βασάνιζε» ασθενείς», αναφέρει σε βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδια αναφέρει πως το εξώφυλλο κυκλοφόρησε σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την ψυχική υγεία όπου πολλοί άνθρωποι απομονώθηκαν ή επηρεάστηκαν από τη φονική πανδημία.