Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ή διαφορετικά όπως ονομάζεται- «ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας» πρόκειται να υπογράψει η Ελλάδα με την Γαλλία. Οπως μου εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πρόκειται για αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες που προβλέπει όχι μόνον κοινές ασκήσεις, ή ανταλλαγή πληροφοριών ή ακόμα συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων και εξοπλιστικά (για παράδειγμα φρεγάτες, καθώς και ανταλλακτικά των Μιράζ) αλλά και στρατιωτικές διευκολύνσεις, ακόμα και στρατιωτική παρουσία. Περισσότερες λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να πω. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ωστόσο λέει ότι τέτοια στρατιωτική συμφωνία δεν έχει υπογράψει ποτέ η χώρα μας με την Γαλλία. Εκτός απροόπτου πρόκειται να υπογραφεί την προσεχή εβδομάδα με την άφιξη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

***
Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις των Γάλλων διπλωματών, εκπροσώπων οπλικών συστημάτων, αλλά και πολιτικών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ετοιμάζουν, βλέπετε, αυτή τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και θέλουν όλα να είναι έτοιμα στο επόμενο διάστημα.

***
Πέραν των Γάλλων όμως έχουν πυκνώσει τις επαφές τους στο υπουργείο Αμυνας και οι αμερικανοί ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας στην Ουάσιγκτον στα μέσα Ιουλίου. Θέματα όπως η διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και τα ελληνοτουρκικά πρόκειται να συζητηθούν στη συνάντηση της Ουάσιγκτον.

***
Τέσσερα πολεμικά σ΄ένα χρόνο

Προς το παρόν ο υπουργός Αμυνας παραλαμβάνει πολεμικά πλοία. Μέσα σ΄ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του παρέλαβε ή θα παραλάβει… τέσσερα! Τη Δευτέρα παραλαμβάνει στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας το δεύτερο πλοίο γενικής υποστήριξης. Πρόκειται για τη νέα μεγάλη δωρεάν της οικογένειας Λασκαρίδη. Είχε δωρίσει άλλο ένα πλοίο γενικής υποστήριξης τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην τελετή αναμένεται να παραστούν τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , καθώς και ο πρώην Πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος. Ο υπουργός θα παραστεί επίσης και στην καθέλκυση της 7ης πυραυλακάτου και της παραλαβής από το Πολεμικό Ναυτικό της 6ης.

***
Αντιπολίτευση πάνω σε μαγκάλια

Ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να υπάρξει μια δημιουργική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι έχει όλη τη διάθεση να ενσωματώσει νομοσχέδια και δημιουργικές προτάσεις, που προέρχονται από την αντιπολίτευση. Προϋπόθεση όμως για να γίνει κάτι τέτοιο όπως είπε, είναι να υπάρξει «μια ματιά στα πράγματα που δεν θα στηρίζεται στην καταστροφολογία, στη στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και πάντως δεν θα προσπαθεί να ξανακάνει μια αντιπολίτευση πάνω σε μαγκάλια σε συσσίτια και μια εικόνα μια χώρας η οποία ανήκει στο παρελθόν». Ο Πρωθυπουργός τα έλεγε όλα αυτά ενώ απαντούσε σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά, με τους βουλευτές της ΝΔ (και τους υπουργούς) όρθιοι να τον χειροκροτούν. Αλλά για ποιον τα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης; Να σημειώσω ότι στην αίθουσα της Ολομέλειας δεν υπήρχε εκείνη την ώρα ούτε Αλέξης Τσίπρας, ούτε ένας Συριζαίος βουλευτής. Συνεπώς για ποιον εννοούσε ότι έκανε αντιπολίτευση πάνω σε μαγκάλια και σε συσσίτια;

***
Οχι, δεν εννοούσε το ΚΙΝΑΛ και την Φώφη Γεννηματά και το διευκρίνισε στην δευτερολογία του. Εννοούσε βεβαίως τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα που στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων (με τους αγανακτισμένους και λοιπούς) έκανε αντιπολίτευση, που χαρακτηρίστηκε από τον λαϊκισμό.

***
Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο ανέβασε σε κάποια στιγμή τους τόνους έναντι της κυρίας Γεννηματά λέγοντάς της: «Κυρία Γεννηματά, πρέπει να σας πω ότι παρακολουθώ πάντα με ενδιαφέρον αυτή την έντονα κριτική διάθεση την οποία έχετε απέναντι στην παράταξή μας, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί και ήσασταν υπουργός στην κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε όλα αυτά. Ξαφνικά τα έχετε θυμηθεί, με μία μικρή καθυστέρηση. Οπότε καλό είναι όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν, να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους…»

***
Η ένταση ωστόσο της κριτικής εκ μέρους της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά ήταν μεγάλη: «Η εικόνα που θέλετε να παρουσιάσετε δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική ζωή, έξω από αυτήν αίθουσα. Είναι πλαστή. Υπάρχει κρίση στην οικονομία, στην κοινωνία», του είπε και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι τα μέτρα που έχει λάβει είναι ανεπαρκή. «Τα πήρατε με μεγάλη καθυστέρηση και υλοποιούνται με ακόμα μεγαλύτερη».

Θύμα του κορωνοϊού και το διάσημο ασανσέρ

Σήμερα θα σας περιγράψω πως ο κορωνοϊός κτύπησε έναν… ανελκυστήρα. Οχι όποιον- όποιον ανελκυστήρα, αλλά τον (διάσημο πλέον) ανελκυστήρα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Είχε προγραμματιστεί ότι ο νέος ανελκυστήρας, απολύτως απαραίτητος για τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της χώρας μας, επρόκειτο να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει μέσα στον Ιούνιο. Αλλά μάλλον λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο ή μάλλον χωρίς τον κορωνοϊό, αφού το εργοστάσιο που κατασκευάζει τον ανελκυστήρα βρίσκεται στο Κόμο της Ιταλίας, για την ακρίβεια στην Λομβαρδία της Ιταλίας. Εκεί δηλαδή που κτύπησε περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ιταλίας ο κορωνοϊός. Οι παραδώσεις αναβλήθηκαν και ο ανελκυστήρας τώρα υπολογίζεται ότι θα έρθει στην χώρα μας τέλος Αυγούστου ώστε να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο. Να σημειώσω εδώ ότι ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης θα λειτουργήσει και αυτός με μικρή καθυστέρηση στο τέλος Ιουλίου. Δηλαδή τέλος του μήνα η Ακρόπολη θα έχει νέο φωτισμό. Θα λάμψει με χιλιάδες νέα φώτα.

***
Η χαρά όταν δίνεις το know how στους ξένους

Πρώτα μας ζήτησαν οι Γάλλοι το know how της Πολιτικής Προστασίας. Πώς έχει συγκροτηθεί; Πώς λειτουργεί; Τι μέσα διαθέτει; Τι αρμοδιότητες έχει; Κοτζάμ Γαλλία θέλει τη βοήθειά μας για να δημιουργήσει και αυτή μια Πολιτική Προστασία, αφού θεωρεί επιτυχημένο το μοντέλο της στην Ελλάδα. Εν συνεχεία οι ξένοι ενθουσιάστηκαν με αυτή τη φόρμα εντοπισμού επιβατών (Passenger Locator Form) την οποία συμπληρώνουν εφεξής όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα. Να σκεφτείτε ότι στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Smart Covid-19 Management Group, ορισμένοι ηγέτες ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να τους εξηγήσει πώς λειτουργεί αυτή η φόρμα και πώς μπορούν να την εφαρμόσουν και στην χώρα τους. Ενας μάλιστα απ΄αυτούς υπέβαλε και επισήμως αίτημα να αποκτήσει τη φόρμα αυτή.

***
Ο Χαρδαλιάς μετακομίζει

Στο Μαρούσι, δίπλα από το Golden Hall, στα πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα, ένα πολυώροφο κτίριο (το είχαν χρησιμοποιήσει το 2004 για Κέντρο Ξένου Τύπου) άλλαξε ταυτότητα. Εγινε το κτήριο της Πολιτικής Προστασίας. Μπήκε μάλιστα και η ταμπέλα στην πρόσοψή του. Εκεί θα είναι το νέο στρατηγείο του Νίκου Χαρδαλιά. Εκεί μεταφέρονται η Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, το υφυπουργείο, τα κέντρα επιχειρήσεων, τα κέντρα ιχνηλάτησες και από εκεί θα είναι το επιτελείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Επιτέλους η Πολιτεία αξιοποιεί ένα από τα σημαντικότερα ολυμπιακά ακίνητα, που έως τώρα ήταν εγκαταλειμμένο. Κοτζάμ κτίριο και φιλοξενούσε μόνον δύο μικρές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Πέρασε στην αρμοδιότητα του κ. Χαρδαλιά, το καθάρισε, το επισκεύασε (γιατί το κτίριο μαράζωνε), ειδικά συνεργεία εξολόθρεψαν τις κατσαρίδες που βρίσκονταν παντού και ο κ. Χαρδαλιάς και οι υπηρεσίες του εγκαθίστανται σταδιακά.

***
Να σημειώσω ότι το κτίριο αυτό ήθελε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όταν ήταν υπουργός Υγείας. Ηθελε μάλιστα να μεταφέρει όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά κατάφερε να μεταφέρει μόνον μερικές. Είχε βάλει μάλιστα στην πρόσοψη μια φωτεινή κόκκινη …καρδιά (που παλλόταν) . Οι Συριζαίοι δεν του έδωσαν και τόση σημασία, διατηρώντας ως επιτελείο του υπουργείου Υγείας το κεντρικό κτίριο στην οδό Αριστοτέλους 17, στο κέντρο της Αθήνας. Με το που κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ έφυγε από το κτίριο η καρδούλα Αβραμόπουλου και μπήκε μια ταμπέλα που έγραφε «Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών». Δεν κράτησε όμως αυτό πολύ, πέρασε εδώ και λίγες ημέρες στα χέρια της Πολιτικής Γραμματείας και του κ. Χαρδαλιά για πλήρη αξιοποίηση…

***
Δεν άλλαξε η καθημερινότητα του κ. Τσιόδρα

Ο κ. Χαρδαλιάς μπορεί να κάνει περιοδείες στα 27 αεροδρόμια της χώρας ή στην Ξάνθη, μπορεί να δηλώνει ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο για τη διασπορά του φονικού ιού είναι οι συναθροίσεις, αλλά δεν παύει να συνεργάζεται και μάλιστα καθημερινά με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Ο καθηγητής συνεχίζει κανονικά την αποστολή του, όπως ακριβώς ήταν και κατά τη διάρκεια του lockdown (της «απαγόρευσης», όπως συνηθίζει να ονομάζει το lockdown) εκτός βεβαίως από την τηλεοπτική εμφάνιση των 6 μ.μ. Κάθε πρωί μετέχει σε συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας και σε συχνές ενημερώσεις του Πρωθυπουργού. Εν συνεχεία μεταβαίνει σε γραφείο που του έχει παραχωρηθεί στον δεύτερο όροφο (απέναντι από το γραφείο του Β. Κικίλια) μελετά όλα τα δεδομένα από τις επιστημονικές ανακοινώσεις, παρακολουθεί με πολλή προσοχή τον δείκτη RO, επικοινωνεί με συναδέλφους λοιμωξιολόγους απ΄όλον τον κόσμο και ακολούθως μεταβαίνει στο Αττικό και σε άλλα νοσοκομεία. Στόχος του (και κι η επίτευξή του εξαρτάται από εμάς), είναι να μην ξανά-εμφανιστεί στην τηλεόραση στο ραντεβού των 6 μ.μ.

***
Η Σουηδέζα και η βόλτες της στην Αθήνα

Δεν είναι μόνον οι δύο πτήσεις που ήρθαν από την Σουηδία (χώρα από την οποίαν δεν επιτρέπονται ακόμα οι πτήσεις) που προκάλεσαν ανησυχία, αλλά ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε και μία Σουηδέζα που δεν τήρησε την 24ωρη αυτοαπομόνωση (η οποία προβλέπεται μετά το τεστ στο οποίο της έγινε) και εντοπίστηκε να κάνει βόλτες αμέριμνη, μέσα στο λιοπύρι στην Αθήνα. Οι αρχές κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ιχνηλάτησης των επαφών της τουρίστριας από τη Σουηδία, όπως μεγάλη προσπάθεια κατέβαλαν και για τον εντοπισμό της

***
Απαγόρευση αποσπάσεων

Στον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων ξεχώρισα μία επισήμανση. Απαγορεύεται εφ΄εξής η απόσπαση δικαστικών υπαλλήλων σε πολιτικά γραφεία περιλαμβανομένων και των βουλευτικών γραφείων. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Ο,τι τέρμα πλέον οι αποσπάσεις δικαστικών υπαλλήλων στους βουλευτές και μόλις ψηφιστεί ο Κώδικας πρόκειται να ανακληθούν όλες οι αποσπάσεις που υφίστανται σήμερα. Ολες ανεξαιρέτως.