Νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πακέτο περιλαμβάνει τη γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου, καθώς από τα περίπου 2,4 δισ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένο να εισπραχθούν φέτος μέσω του συγκεκριμένου μέτρου, προγραμματίζεται να συγκεντρωθούν όχι περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα αφορά τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα προορίζονται για την παροχή κινήτρων προς τους εργοδότες, προκειμένου να συγκρατηθούν οι απολύσεις.

Η προκαταβολή φόρου

Η κυβέρνηση εξήγγειλε αλλαγές στην προκαταβολή του φόρου. Όσοι δεν πλήγηκαν από την πανδημία του κοροναϊού και διατήρησαν ή αύξησαν τον τζίρο τους θα πληρώσουν στο ακέραιο την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος για το 2021.

Ωστόσο, όσοι κατέγραψαν έστω και 5% πτώση στον κύκλο εργασιών το 1ο εξάμηνο του 2020  δικαιούνται έκπτωση από 30% και άνω, στην προκαταβολή φόρου.

Κερδισμένοι από το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι οι επιχειρήσεις με μείωση τζίρου κατά 35% όπως επίσης και οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις που απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή της προκαταβολής.

Έτσι, επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ φαρμακεία, courrier κλπ που συνέχιζαν να εργάζονται τους μήνες της έξαρσης του κοροναϊού θα πρέπει να καταβάλουν το 100% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.

Στον αντίποδα, μικρότερη θα είναι η προκαταβολή για ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υφίστανται φέτος τεράστιες απώλειες εισοδήματος και μετέρχονται απότομα από κερδοφόρα σε ζημιογόνα θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού.

Ειδικότερα:

Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου λαμβάνουν:

  • Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.
  • Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή Νο3

Μέσα στο επόμενο μήνα θα ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα χορηγηθούν κρατικά δάνεια, ύψους 1 δισ. ευρώ λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

Ο τρίτος κύκλος αποβλέπει στην ενίσχυση κυρίως των εποχικών επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιούν πάνω από το 50% του τζίρου τους την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου έχουν μείνει εκτός της συγκεκριμένης χρηματοδότησης μέχρι στιγμής.

Πρόκειται για επιχειρήσεις κάθε είδους, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, οι οποίες λειτουργούν σε νησιά, όπως σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ά., όπου η κίνηση επικεντρώνεται στους καλοκαιρινούς μήνες.