Στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την Αγία Σοφία κρατά η ελληνική πλευρά, μένοντας σταθερή στην θέση της ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνο-τουρκικό, αλλά διεθνές.

Πολλαπλές επιπτώσεις

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Aμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στο τραπέζι.

Επεσήμανε, κατά τις πληροφορίες, τη σοβαρότητα του θέματος που έχει ανακινήσει η τουρκική πλευρά και συμφώνησε με τον Μενέντεζ (επιφανές μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της γερουσίας που έχει καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις βάζοντας στο στόχαστρο και τις πολιτικές των ίσων αποστάσεων), στις «πολλαπλές επιπτώσεις» από τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Ψυχικό χάσμα

Σήμερα, λίγη ώρα μετά την συνεδρίαση – εξπρές του Ανώτατου Συμβουλίου της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε πολύ θετική την παρέμβαση άλλων χωρών, που καλούν την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην αλλαγή καθεστώτος για ένα παγκόσμιο μνημείο, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην χθεσινή ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θα δημιουργήσει ένα ψυχικό χάσμα στον χριστιανικό κόσμο» επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας για το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να προχωρήσει στους σχεδιασμούς του.

Μακριά από διμερή συνάντηση

Στο μεταξύ, ελληνική και τουρκική πλευρά μοιάζουν να είναι πολύ μακριά από μια διμερή συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, δεδομένου ότι κόκκινη γραμμή του Μαξίμου παραμένει ο διάλογος μακριά από συνθήκες πίεσης και εκβιασμών, άρα ζητείται αρχικά εκ μέρους της Τουρκίας έμπρακτη και αποτελεσματική αποκλιμάκωση της έντασης.