Για τον ελληνικό λαό  είναι αδιάφορο, εάν συνήργησαν και με ποια κίνητρα για την επανέναρξη του διαλόγου Αθήνας-Άγκυρας, η Άγκελα Μέρκελ ή ο ΥΠΕΞ των ΥΠΑ Μάικ Πομπέο. Αλλά για τη χώρα μας, βασική προϋπόθεση, για την επανέναρξη του διαλόγου, είναι η εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συντροφιάς του, (Νταβούσογλου-Ακάρ), ο άμεσος και δια παντός τερματισμός:

1) Των χιλιάδων απειλητικών παραβιάσεων του εναέριου ελληνικού χώρου, από τη σφηκοφωλιά των τουρκικών (εξοπλισμένων) μαχητικών αεροσκαφών. Με τη σαφέστατη, εκ μέρους της χώρας μας υπόμνηση προς την Άγκυρα, ότι το φαινόμενο αυτό  αποτελεί για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, μια παγκόσμια ελεεινή, ατιμώρητη πρωτοτυπία.

Εάν κάτι ανάλογο συνέβαινε, στις σχέσεις δύο όμορων χωρών οπουδήποτε της γης, θα είχαν εξολοθρευτεί με τις καταρρίψεις τους ολόκληρα σμήνη μαχητικών αεροσκαφών. Και μάλιστα η αντίδραση αυτή, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

2) Της απειλής, ότι θα πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις για υδρογονάν-θρακες και φυσικό αέριο στην υφαλοκρηπίδα Ρόδου, Καρπάθου και Κάσου, που εντάσσονται στην ελληνική ΑΟΖ.

3) Της προώθησης χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα του Έβρου.

4) Της απειλής, μετά από 86 χρόνια λειτουργίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ότι θα μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος!

Ο δρόμος της αξιοπρέπειας

Οι 4 παραπάνω περιπτώσεις μαρτυρούν, ότι η Ελλάδα του 21ου αιώνα και μάλιστα, στην περίοδο του αναχρονιστικού δεσποτισμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζει υπό καθεστώς αφόρητης καθημερινής παρενόχλησης της εθνικής της κυριαρχίας, αλλά ασυγχώρητης και βάναυσης προσβολής της αξιοπρέπειας των Ελλήνων.

Είναι προφανές, ότι οι εκπρόσωποι της εξωτερικής πολιτικής αλλά και του στρατοκρατικού καθεστώτος της γείτονος Τουρκίας, εντελώς ανενδοίαστα, τη μια ημέρα ακονίζουν τα δόντια των απειλών, για συρρίκνωση της εθνικής μας κυριαρχίας. Αλλά την επομένη, με προσποιητά κατεψυγμένα χαμόγελα και τεμενάδες, μας καλούν σε διάλογο.

Πανάρχαιο αυτό το ανατολίτικο παραμύθι της παραπλάνησης και κουτοπονηριάς, με το οποίο η Τριανδρία Ερντογάν-Νταβούσογλου-Ακάρ διασύρουν την αξιοπρέπεια όχι μόνον των Ελλήνων, αλλά των περισσότερων Ευρωπαίων.

Αν όντως επιθυμούν διάλογο με τους κανόνες της καλής γειτονίας, ας έχουν, όπως εμείς τις πόρτες ανοιχτές. Και εκείνοι τις δικές τους πόρτες ανοιχτές, αλλά με τα σκυλιά της αρπαγής δεμένα…