Είναι το αμερικανικό σύστημα της απορρύθμισης της εργασίας, που διευκολύνει και απλοποιεί τη διαδικασία των απολύσεων αλλά και των προσλήψεων. Εν προκειμένω όσο εύκολα οι επιχειρήσεις έδιωξαν πολύ από το προσωπικό που απασχολούσανόταν η καραντίνα τις ανάγκασε να κατεβάσουν τα ρολά, άλλο τόσο εύκολα και δίχως πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες επαναπροσέλαβαν σημαντικό αριθμό εργαζομένων μετά το«άνοιγμα» της οικονομίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίαςανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το «άνοιγμα» της αμερικανικής οικονομίας ήταν τόσο δυναμικό τον Ιούνιο, που δημιουργήθηκαν 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από το 1939, που το υπουργείο κρατά στατιστικά στοιχεία σε μηνιαία βάση, πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που ανέμεναν οι ειδικοί (3 εκατ. θέσεις εργασίας). Και αποδίδεται στην επαναλειτουργία του βιομηχανικού τομέα, αλλά και των εστιατορίων. Σημειωτέον ότι και το Μάιο έγιναν 2,5 εκατ. προσλήψεις στις ΗΠΑ.

Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν, τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν περισσότερες από 2 εκατ. θέσεις εργασίας στον κλάδο της ψυχαγωγίας και των ξενοδοχείων, ενώ στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων έγιναν 740.000 προσλήψεις. Επίσης, στον τομέα της υγείας έγιναν 568.000 προσλήψεις και στη δευτερογενή παραγωγή, με το άνοιγμα των εργοστασίων, δημιουργήθηκαν 356.000 θέσεις εργασίας – 195.000 εξ αυτών στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Αναμένεται επιβράδυνση

Παρά τους τελευταίους δύο μήνες αλματώδους ενίσχυσης της απασχόλησης από το δραματικό ξέσπασμα της πανδημίας και το lockdown που αποφάσισε εσπευσμένα και κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων από τους επιστήμονες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο αριθμός των απασχολουμένων είναι ακόμη κατά 15 εκατομμύρια χαμηλότερος στις ΗΠΑ από το επίπεδο που ήταν προ της πανδημίας.

Σε ποσοστό επί του συνολικού εργατικού δυναμικού, η ανεργία είναι κατά τι υψηλότερη από 11% στις ΗΠΑ – επί σειρά ετών το ποσοστό των ανέργων ήταν κάτω από το 5%, επίπεδο κάτω από το οποίο θεωρείται ότι σε μια αγορά εργασίας επικρατούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Ένα όχι τόσο ευχάριστο στοιχείο του υπουργείου Εργασίας είναι ότι την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουνίου ο αριθμός των προσλήψεων ήταν 1,27 εκατομμύρια, ελαφρά χαμηλότερος από εκείνον της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Ως «μικρή πλην ανησυχητική μείωση» των προσλήψεων χαρακτηρίζει το εύρημα η εταιρεία Oxford Economics.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος τηςCapital Economics Μάικλ Πιρς, εξάλλου, προειδοποίησε ότι «η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα είναι τους επόμενους μήνες λιγότερο εκρηκτική και η αύξηση των θέσεων εργασίας αισθητά χαμηλότερη από το μέσον όρο».