Η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για τον τελευταίο χρόνο (Μάιος 2019-Μάιος 2020), τα οποία παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας την Τετάρτη σε διαδικτυακή εκδήλωση (webinar) του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, το ποσοστό διείσδυσης ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στην ηλεκτροπαραγωγή έχει ήδη αυξηθεί κατά 10%. Το ίδιο διάστημα, η συμμετοχή του λιγνίτη από το 26% έχει περιοριστεί στο 3,5%.

Η κυρία Σδούκου χαρακτήρισε τους στόχους που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ως αρκετά φιλόδοξους αλλά, όπως τόνισε, με σωστό σχεδιασμό και δυναμική ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ θα επιτευχθεί η απαλλαγή από τον λιγνίτη έως το 2028 και η μείωση των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό άνω του 55% έως το 2030.

«Στόχος μας είναι το 2025 η κύρια πηγή ηλεκτρισμού να είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να έχουμε προσθέσει μέσα στην επόμενη δεκαετία περισσότερα από 8 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τεθεί επιμέρους στόχοι για τις άλλες τεχνολογίες, λαμβανομένου υπόψη ότι το μερίδιο των ΑΠΕ σήμερα διαμορφώνεται περίπου στα 7GW από τα 20GW της συνολικής παραγωγής ενέργειας», επεσήμανε.

Η υλοποίηση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού «περνά» μέσα από επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ (δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια) την επόμενη δεκαετία, εκ των οποίων περίπου τα 9 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 61% το 2030.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την απλοποίηση και επιτάχυνση του αδειοδοτικού πλαισίου για τις ΑΠΕ. «Οι πρώτες μεγάλες παρεμβάσεις, δηλαδή η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με την Βεβαίωση Παραγωγού και η βελτιστοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι γεγονός. Θα ακολουθήσουν αλλαγές τόσο στην διαδικασία ηλέκτρισης των σταθμών όσο και στις Άδειες Εγκατάστασης και Λειτουργίας», είπε η κ. Σδούκου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνένωσης ή ακόμα και κατάργησης αδειοδοτικών σταδίων και αδειών. Το πλέγμα των αλλαγών στις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Μάλιστα, η κυρία κ. Σδούκου ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στην επέκταση των ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.

Στα άμεσα σχέδια του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας, είναι ο Κανονισμός Βεβαιώσεων που εκκρεμεί από την πρώτη φάση της απλοποίησης της Αδειοδοτικής Διαδικασίας και η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για τη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, τις μικρές ανεμογεννήτριες και την περιβαλλοντική κατάταξη των έργων ΑΠΕ. Επίσης, όπως υποστήριξε ολοκληρώνεται και το πλαίσιο τιμολόγησης για τα υβριδικά έργα με σκοπό να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επίσης και το κανονιστικό πλαίσιο για έργα ΑΠΕ ισχύος άνω των 250 MW. Η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε επίσης, στις νέες τεχνολογίες, εστιάζοντας στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για θαλάσσια αιολικά πάρκα, υδρογόνο και βιομεθάνιο.