Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησε αύρες και δακρυγόνα και προχώρησε σε περισσότερες από 300 συλλήψεις την Τετάρτη, καθώς οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη νέα νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια που εισήγαγε η Κίνα, με σκοπό την εξάλειψη των αντιφρονούντων.

Το Πεκίνο αποκάλυψε τις λεπτομέρειες του πολυαναμενόμενου νόμου αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από εβδομάδες αβεβαιότητας, ωθώντας την πιο ελεύθερη κινεζική πόλη και ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη σε μια πιο απολυταρχική πορεία.

«Αντίσταση μέχρι τέλους»

Καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν για την ετήσια διαδήλωση για την επέτειο της παράδοσης της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα το 1997, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού και πλαστικών σφαιρών ενώ προχωρούσαν σε συλλήψεις, αφού τα πλήθη είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους φωνάζοντας «Αντίσταση μέχρι τέλους» και «Ανεξαρτησία για το Χονγκ Κονγκ».

«Φοβάμαι ότι θα πάω φυλακή, όμως για χάρη της δικαιοσύνης ήμουν υποχρεωμένος να έρθω εδώ σήμερα, να υψώσω το ανάστημά μου», δήλωσε στο Reuters 35χρονος άνδρας με το ψευδώνυμο Σεθ.

Η αστυνομία αναφέρει ότι «αναγκάστηκε» να προχωρήσει σε περισσότερες από 300 συλλήψεις για παράνομη συνάθροιση και άλλα αδικήματα, εννιά εκ των οποίων αφορούν παραβιάσεις του νέου νόμου.

Ο νόμος τιμωρεί τα αδικήματα της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της σύμπραξης με ξένες δυνάμεις με ισόβια φυλάκιση, ενώ επιτρέπει την έκδοση των κατηγορουμένων για να δικαστούν στην κινεζική ενδοχώρα.

Το κινεζικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον νόμο ως αντίδραση στις περσινές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από τον φόβο ότι το Πεκίνο επιχειρεί να καταστείλει τις ελευθερίες της πόλης, τις οποίες εγγυούνταν η φόρμουλα «μια χώρα, δύο συστήματα» που είχε συμφωνηθεί όταν η πόλη είχε επιστρέψει υπό κινεζική εξουσία. Το Πεκίνο διαψεύδει αυτή την κατηγορία.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ επικαλέστηκε τον νόμο όταν βρέθηκε μπροστά στους διαδηλωτές.

«Κρατάτε σημαίες ή πλακάτ/ φωνάζετε συνθήματα ή συμπεριφέρεστε με πρόθεση την απόσχιση ή την ανατροπή, πράγματα που ενδέχεται να συνιστούν αδικήματα υπό το νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια», έλεγε η αστυνομία μέσω μηνύματος που ανάρτησε σε ένα μοβ πλακάτ.

Οι αρχές του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι η νομοθεσία στοχεύει σε «λίγους ταραξίες» και δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, ούτε τα συμφέροντα των επενδυτών.

Διεθνής κατακραυγή για τον νέο νόμο

Ωστόσο οι επικριτές φοβούνται ότι θα αποτελέσει την ταφόπλακα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και θα καταπατήσει τις ελευθερίες. Ανάμεσα σε αυτές και το ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα αλλά και το δικαίωμα των πολιτών στις διαδηλώσεις, που θεωρούνται αμφότερα αιτίες της επιτυχίας του Χονγκ Κονγκ ως οικονομικού κόμβου.

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τόνισε ότι ο νέος νόμος αποτελεί προσβολή για όλα τα έθνη και ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να εφαρμόζει την οδηγία Τραμπ για το τέλος του ειδικού καθεστώτος στην περιοχή.

Η Βρετανία τόνισε ότι θα κρατήσει το λόγο της και θα προσφέρει σε όλους εκείνους που ζουν στο Χονγκ Κονγκ ως Βρετανοί ομογενείς δικαίωμα μετανάστευσης.

Ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ραάμπ περιέγραψε τις διαδηλώσεις της Τετάρτης ως «σπαρακτικές» και επέπληξε την HSBC και άλλες τράπεζες που υποστήριξαν τον νέο νόμο, λέγοντας ότι τα δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ δεν θα πρέπει να θυσιαστούν για τα μπόνους των τραπεζιτών.

Η Βρετανία και ο Καναδάς επικαιροποίησαν και τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους σχετικά με το Χονγκ Κονγκ, αναφέροντας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κράτησης.

Ο Σάιμον Τσενγκ, πρώην υπάλληλος της βρετανικής πρεσβείας στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στο Reuters ότι του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο από τη βρετανική κυβέρνηση αφού ξυλοκοπήθηκε από την κινεζική μυστική αστυνομία πέρσι, στην ενδοχώρα της Κίνας, κατά τη διάρκεια της δεκαπενθήμερης κράτησής του.

Σε ανάρτησή του στο Facebook μετά την εφαρμογή του νέου νόμου εθνικής ασφάλειας, έγραψε ότι ελπίζει αντίστοιχη προστασία να παραχωρηθεί από τη Βρετανία και σε άλλους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: www.reuters.com