Στο Βερολίνο θα βρίσκεται την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, και από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Χάικο Μάας, στη πρώτη δια ζώσης συνάντηση των δύο υπουργών μετά την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρόιλ, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά διμερών και διεθνών θεμάτων, για τις συνέπειες της κρίσης του κοροναϊού, την γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά βεβαίως και για την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ταξιδιωτική οδηγία που διατηρεί σε ισχύ η Γερμανία και για την Τουρκία έως το τέλος Αυγούστου λόγω της κατάστασης με τον κοροναϊό.

Οργή Ερντογάν

Την ίδια ώρα, οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση της ΕΕ να μην συμπεριλάβει την Άγκυρα στις «ασφαλείς χώρες», όσον αφορά την πανδημία.

Ο Ερντογάν μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εκτίμησε ότι η ΕΕ αντιμετώπισε με περιοριστικό τρόπο την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση των Βρυξελλών «πολιτική». Απέφυγε ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορα με μόλις 14 τρίτες χώρες, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση του Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία
  • Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Ρουμανία
  • Τρίτες χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία.
  • Αντίθετα, εκτός λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και η Τουρκία.