Έρχεται η ώρα της αναζήτησης ευθυνών για την πολυσυζητημένη πολιτική που ακολούθησε η Σουηδία απέναντι στον κορωνοϊό.

Η Σουηδία ακολούθησε μια διαφορετική προσέγγιση στην πανδημία σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αφού δεν επέβαλε lockdown και απλά συνέστησε στους πολίτες της να υιοθετήσουν πρακτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης και αυτο-απομόνωσης.

Η στρατηγική αυτή είχε ως αποτέλεσμα ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με τις γειτονικές της χώρας.

Τώρα, η κυβέρνηση της χώρας θα συστήσει μια επιτροπή έρευνας η οποία θα εξετάσει τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές για να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού, σε σύγκριση με τα μέτρα που πήραν άλλες χώρες.

79% των θανάτων σε οίκους ευγηρίας

Η επιτροπή θα δημοσιεύσει την τελική της αναφορά τον Φεβρουάριο του 2020. Προηγουμένως, θα δοθούν στη δημοσιότητα δύο προκαταρκτικές εκθέσεις.

Η πρώτη, η οποία θα δημοσιευτεί στις 30 Νοεμβρίου, θα εξετάζει τη διασπορά του κορωνοϊού στα κέντρα υγείας και τους οίκους ευγηρίας.

Μέχρι τις 24 Ιουνίου, 3.612 άνθρωποι 70 ετών και άνω που ζούσαν σε οίκους ευγηρίας είχαν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19. Πρόκειται για έναν σοκαριστικό αριθμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 79% των συνολικών θανάτων στη Σουηδία.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, ο Άντερς Τέγκνελ, έχει υπερασπιστεί τη στρατηγική της χώρας. Ο Τέγκνελ έχει υποστηρίξει ότι αφήνοντας την κοινωνία ανοιχτή και εκπαιδεύοντας παράλληλα τους ανθρώπους να τηρούν τις οδηγίες αποστασιοποίησης είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Σουηδός επιστήμονας εξέφρασε τον προβληματισμό ότι τα αυστηρά lockdown μπορούν να περιορίσουν τον ιό, αλλά δεν μπορούν να αποτρέψουν την επιστροφή του. Τόνισε επίσης και τις οικονομικές συνέπειες του lockdown.

Πάντως, οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν «μπλοκάρει» τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα παραμένει υψηλός.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση έχει δεχθεί έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε η επιτροπή να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2022.