Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου ενιαίου πλαισίου που θα αναβαθμίσει τις δομές παιδικής προστασίας και θα ορίσει τη λειτουργία τους, επισημαίνουν πρόσωπα με πολυετή εμπειρία από το χώρο των δικαιωμάτων των παιδιών. Οι υπεύθυνοι από τα Παιδικά Χωριά SOS εστιάζουν μάλιστα στην ανάγκη οι νέοι θεσμοί να στηριχτούν από επαγγελματίες με γνώση και πείρα.

Τη θέσπιση ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου που θα ορίζει προδιαγραφές λειτουργίας δομών παιδικής προστασίας και που θα εγγυάται τη διασφάλιση των σωστών συνθηκών διαβίωσης και προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς.

Στόχος των δομών παιδικής προστασίας θα πρέπει να είναι τα παιδιά να βρεθούν άμεσα σε οικογενειακό περιβάλλον, είτε με αναδοχή, είτε με υιοθεσία, όταν δεν είναι εφικτή η επιστροφή τους στη βιολογική τους οικογένεια.

Οι υπεύθυνοι από τα Παιδικά Χωριά SOS τονίζουν ότι σημαντικοί τομείς της αναδοχής, όπως η στήριξη της νέας οικογένειας, πρέπει να υποστηριχθεί από επαγγελματίες με έμπρακτη εμπειρία, με στόχο τα παιδιά βρουν μια οικογένεια και όχι να επιστρέψουν στο ίδρυμα.