Τη στιγμή που οι νεκροί του κορωναϊού ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο σε όλο τον κόσμο, η Κίνα δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για δεύτερο πανδημικό κύμα, παρά το γεγονός ότι κατόρθωσε να περιορίσει το πρώτο με μεγάλη επιτυχία.

Σε αντίθεση με την χαλάρωση των περιορισμών εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων στις ΗΠΑ αλλά και σε περιοχές της Ευρώπης, στην περιοχή Ανξίν, στην επαρχία Χεμπέι κοντά στο Πεκίνο, εφάρμοσε αυστηρό lockdown σε 400,000 άτομα μετά την εμφάνιση μόλις 18 νέων λοιμώξεων.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι «όλα τα χωριά, οι κοινότητες και τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά» στην Ανξίν. Οι οικογένειες έχουν δικαίωμα να στέλνουν ένα μέλος τους εκτός σπιτιού για την αγορά προμηθειών μια φορά τη μέρα, ενώ απαγορεύεται πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων.

Η Ανξίν βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου όπου μια μικρή έξαρση στην αρχή του μήνα αντιμετωπίστηκε με μέτρα που παραπέμπουν σε περίοδο πολέμου.

«Μεγάλη πρόκληση» η αποτροπή δεύτερου κύματος

Μιλώντας στο CNN στην αρχή Μαΐου, ο κορυφαίος πνευμονολόγος της χώρας, Δρ. Ζονγκ Νανσάν προειδοποίησε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει ακόμη τη «μεγάλη πρόκληση» της πιθανής επιστροφής του ιού, ενώ οι αρχές δεν μπορούν να εφησυχάζουν.

«Η πλειοψηφία των Κινέζων εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι στη λοίμωξη από κοροναϊό, εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων ανοσίας», δήλωσε ο Ζονγκ. «Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση. Νομίζω πως ατή τη στιγμή δεν είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες».

Οι προσπάθειες περιορισμού του ξεσπάσματος στο Πεκίνο μέχρι στιγμής μοιάζουν επιτυχείς, καθιστώντας σαφή για άλλη μια φορά την αποτελεσματικότητα των lockdown, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της χρήσης μάσκας σε συνδυασμό με τα εκτεταμένα τεστ. Την Κυριακή εντοπίστηκαν στην πόλη μόλις οκτώ κρούσματα, σε σύγκριση με τις δεκάδες που καταγράφηκαν μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα.

Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια κάτοικοι του Πεκίνου έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κοροναϊό, δήλωσα οι τοπικές αρχές την Κυριακή, με τον ημερήσιο αριθμό τεστ να έχει αυξηθεί από τις 40,000 σε περισσότερες από 450,000.

Πηγή: www.cnn.com