Ο πρόεδρος του Καζακστάν διέταξε σήμερα την κυβέρνηση να σχεδιάσει νέα μέτρα καραντίνας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την οργή του για τους χειρισμούς πολλών υψηλόβαθμων αξιωματούχων, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα της Covid-19 και το σύστημα υγείας της χώρας δέχεται μεγάλες πιέσεις.

Ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ διέταξε να καθοριστούν μέσα σε δύο ημέρες και να είναι έτοιμα προς εφαρμογή τα νέα μέτρα, έξι εβδομάδες αφότου τερματίστηκε η καραντίνα στο Καζακστάν. Παράλληλα, επέπληξε τους δημάρχους των δύο μεγαλύτερων πόλεων, του Αλμάτι και του Νουρ-Σουλτάν, καθώς και έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «ανεπαρκείς» τις προσπάθειες που κατέβαλαν.

Στις αρχές Ιουνίου στο Καζακστάν τα κρούσματα ανέρχονταν στα 11.000 και οι νεκροί από την Covid-19 έφταναν τους 40. Σήμερα, η χώρα μετρά 21.000 ασθενείς, 16.000 ασυμπτωματικούς φορείς και 183 θανάτους.

Μολονότι οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, οι επαγγελματίες υγείας σημαίνουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολλές ημέρες, επισημαίνοντας ότι το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του. Την Δευτέρα, ένα ιδιωτικό εργαστήριο που θεωρείται κλειδί στην προσπάθεια για τον εντοπισμό των κρουσμάτων ανακοίνωσε ότι σταματά τα τεστ επί πληρωμή επειδή έχει δεχτεί πάρα πολλά αιτήματα από ιδιώτες.

Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν το Σαββατοκύριακο στα κέντρα ελέγχου στο Αλμάτι και την πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος απέλυσε χωρίς καμία εξήγηση τον υπουργό Υγείας, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

Θετικός έχει βρεθεί και ο πρώην πρόεδρος και ιστορικός ηγέτης του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας του.