Μάτι: Λύση για τις εκκρεμείς κατεδαφίσεις από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες 53 κτιρίων από το κόστος κατεδάφισης – Στεγαστική συνδρομή 1000 ευρώ/τ.μ. για τα ασύμφορα επισκευής κτίρια στο Μάτι

Χείρα βοηθείας από τις υπηρεσίες του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τις εκκρεμείς κατεδαφίσεις κτισμάτων στο Μάτι. Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δίνει λύση στο πρόβλημα προκειμένου να μην χάνεται άλλος χρόνος.

Αφού κατεδαφιστούν τα ασύμφορα προς επισκεύη κτίρια, η ελληνική πολιτεία θα δώσει στεγαστική συνδρομή το ποσό των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ανώτατο όριο μέχρι 150 τ.μ., ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής και εκτίμησε ότι αυτό θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Υποστηρίζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής, εξήγησε ότι, όπως διαπιστώθηκε, εξαιτίας της πανδημίας, τόσο οι Δήμοι, όσο και η Περιφέρεια Αττικής, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο του υπό υλοποίηση έργου. Πρότεινε λοιπόν να καθοριστούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως αρμόδιες για τις κατεδαφίσεις των κτιρίων που έχουν χαρακτηρισθεί ως ασύμφορα επισκευής.

Πρόκειται για παλαιά κτίρια, κατασκευασμένα με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό, με πολλές βλάβες οι οποίες αρχικά είχαν εκτιμηθεί ως επισκευάσιμες, όμως ανάλογα με την έκταση και το κόστος της επισκευής κρίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως συμφέρουσα επιλογή η κατεδάφιση.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η υποχρέωση κατεδάφισης του κτιρίου που έχει χαρακτηριστεί ως ασύμφορο επισκευής βαρύνει τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, καθώς κατατάσσεται στην κατηγορία των επικινδύνων κτισμάτων, επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Μέχρι σήμερα, στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 έχουν εγκριθεί ως ασύμφορα επισκευής 53 κτίρια.

Με την τροπολογία, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα αναλάβει την κατεδάφιση των κτιρίων αυτής της κατηγορίας, απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες τους από ένα σημαντικό κόστος.

Δείτε επίσης
Κοινωνία
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk