Βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες του 1931. Ενώ η Αμερική βιώνει τα πλήγματα της Μεγάλης Ύφεσης, το Λος Άντζελες ακμάζει – τουλάχιστον φαινομενικά. Παρακολουθώντας τον Perry Mason, έναν δικηγόρο ποινικών υποθέσεων, να προσπαθεί να βρει απαντήσεις σε μια σκοτεινή υπόθεση απαγωγής ανηλίκου, συνειδητοποιούμε ότι το φωτεινό προσωπείο της πόλης ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα. Η σειρά, που έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 22/06 στο Vodafone TV, λίγο μετά την πρώτη προβολή της στις ΗΠΑ, καταφέρνει να μεταφέρει την ταυτότητα της HBO στη δεκαετία του 1930, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα της ίδιας της ανθρώπινης φύσης.

Ένα κακό τέλος από την αρχή

Η ιστορία των Dodson, ενός ζευγαριού που καλείται να διαχειριστεί την απαγωγή του παιδιού τους, είναι εκείνη που μας εισάγει στον κόσμο της σειράς. Μέσα στα πρώτα τρία λεπτά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια σκηνή που είναι βέβαιο ότι θα μας ακολουθεί για καιρό, και η οποία μας… υπενθυμίζει ότι παρακολουθούμε μια σειρά της HBO. Από εκεί και έπειτα, το Perry Mason μας ξεναγεί σε μια πόλη όπου τα πάντα έχουν το κατάλληλο (χρηματικό) αντίτιμο, η αστυνομία είναι βαθιά διεφθαρμένη – σε αυτό τον άξονα συναντάμε και μια σκηνή που μας σοκάρει με τον επίκαιρο χαρακτήρα της – ενώ και ο ρόλος της εκκλησίας δεν είναι πάντα πλασμένος αγγελικά.

Η μεταμόρφωση ενός ιστορικού χαρακτήρα
Ελάχιστες φιγούρες στον χώρο των βιβλίων μυστηρίου έχουν καταφέρει να χαραχθούν στην ιστορία με τόσο έντονο τρόπο όσο ο Perry Mason. Κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση σε ένα μυθιστόρημα του 1933, ο ήρωας του Erle Stanley Gardner πρωταγωνίστησε συνολικά σε 80 βιβλία, αλλά και σε πολυάριθμες μεταφορές στο ραδιόφωνο και τη μικρή οθόνη. Κι όμως, το Perry Mason της HBO, το οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο Vodafone TV, μέσα σε μόλις 8 επεισόδια γίνεται η πρώτη εκδοχή του που μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στον ίδιο τον ήρωα.

Προσαρμοσμένη σε μια νέα τηλεοπτική εποχή, η σειρά επανακαθορίζει με τόλμη τον διάσημο δικηγόρο και του χαρίζει βάθος και πολυπλοκότητα, εντός ενός σύμπαντος πλούσιου σε ιστορικές λεπτομέρειες. Εκπαιδευμένοι στους αντι-ήρωες της HBO, δεν περιμέναμε ότι ο συγκεκριμένος χαρακτήρας, τον οποίο συναντάμε σε μια στιγμή της ζωής του που είναι έτοιμος να «πιάσει πάτο» θα μπορούσε να μας ξαφνιάσει. Όμως, σε αντίθεση με ό,τι είχαμε συνηθίσει, ο Perry Mason δεν πάσχει από την απουσία ηθικής, αλλά από τα προβλήματα που του δημιουργεί η ύπαρξή της, σε ένα περιβάλλον που δεν συνηθίζει να την επιβραβεύει.

Ένα πραγματικά σύγχρονο νουάρ

Υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Tim Van Patten (Game of Thrones, The Sopranos), ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν τόσο την αγάπη όσο και τη δεξιοτεχνία του στην απεικόνιση της περιόδου του 1930, σε σενάριο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Rolin Jones και του ταλαντούχου Ron Fitzgerald, και με τη βοήθεια των τρομερών ερμηνειών του δυνατού καστ του, ήμασταν βέβαιοι εξ αρχής πως το Perry Mason θα κατάφερνε να μας ταξιδέψει στην εποχή που αναπαριστά. Αυτό που ήταν αναπάντεχα ευχάριστο ήταν η επιτυχημένη ενσωμάτωση στο σενάριο θεμάτων και προβληματισμών του σήμερα, με έναν απολύτως φυσικό τρόπο.

Εκτός της αστυνομικής βίας και διαφθοράς, το σενάριο επεξεργάζεται ζητήματα όπως ο ρατσισμός και η ομοφοβία, τοποθετώντας τα σε μια ακόμη πιο σκληρή εποχή από τη σημερινή – όχι όμως τόσο πιο σκληρή, όσο ίσως θα ελπίζαμε. Σε αρκετές περιπτώσεις, μας θυμίζει ότι τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα υπήρχαν ανέκαθεν, απλώς δεν ήταν τόσο ορατά όσο στις μέρες μας. Σε άλλες, κάνει επώδυνα φανερό το γεγονός ότι τα βήματα που έχουμε κάνει στη διάρκεια των τελευταίων 90 ετών είναι πολύ μικρότερα από όσο θα θέλαμε.

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε κάθε ολοκαίνουργιο επεισόδιο του Perry Mason μόλις λίγες ώρες μετά την προβολή του στις ΗΠΑ, αποκλειστικά στο Vodafone TV. Και φυσικά, το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε διάσημη ή νέα σειρά της HBO, η οποία είναι στο Vodafone TV, το «ΣΠΙΤΙ της HBO» διαθέσιμη όπου κι αν είμαστε, σε όποιο δίκτυο και αν ανήκουμε, στο  στην Ελλάδα.

Μάθετε περισσότερα για τα νέα πακέτα Vodafone TV εδώ.