Χαρτί και μολύβι έχει πάρει η κυβέρνηση και σχεδιάζει ένα νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής πιθανότατα στα τέλη Ιουλίου.

Πρόκειται για την τρίτη φάση του προγράμματος των φθηνών κρατικών δανείων που θα είναι στοχευμένη σε επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης οι οποίες έχουν υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να λάβει νέα μέτρα τον Ιούλιο εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Έχουμε ακόμα εφεδρείες αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Είμαστε εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων παραγωγής, πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, μίλησε χθες και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας ότι «αξιολογείται ως ένα επιτυχημένο πρόγραμμα και εξετάζεται να επιστρέψουμε σε αυτό στο τέλος Ιουλίου», προκειμένου, όπως ανέφερε, να υπάρξει χρηματοδότηση στην αγορά, αναγνωρίζοντας πως «σε ότι αφορά τα δάνεια με κρατική εγγύηση υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω και των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί από τις τράπεζες».

«Η προκαταβολή φόρου, με βάση αυτά που πιστεύουμε, πρέπει να μειωθεί τόσο, ώστε οι άνθρωποι που έχουν ζημιά, να μην πρέπει να επιστρέψουν φόρο το 2021, που σημαίνει ότι κάποιος που έχει ζημία να μην πρέπει να πληρώσει τίποτα. Αυτό σημαίνει εξατομίκευση, αυτό δεν γίνεται με γενικά μέτρα. Θα είναι εφικτό ακόμη και να μην απαιτηθεί προκαταβολή φόρου από επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο δεύτερος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής

Πάνω από 139.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται πλέον στο στάδιο της επεξεργασίας των στοιχείων των επιχειρήσεων για να καθορίσουν το ύψος του ποσού που θα μπορεί να λάβει η κάθε επιχείρηση.

Όπως ανέφερε στο in.gr υψηλόβαθμο στέλεχος στόχος  είναι η εκταμίευση των ποσών του δεύτερου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 10 Ιουλίου