Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σε σχέση με τις πρακτικές παρακράτους που αποκαλύφθηκαν  για την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μετά το ηχητικό Μιωνή, έχουν δημιουργήσει εκνευρισμό στο κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι μετατρέπει την πολιτική ζωή σε βούρκο.

Με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μία «καλοστημένη μηχανή προπαγάνδας» και προκάλεσε τον πρωθυπουργό να διευρύνουν το κατηγορητήριο και τον συμπεριλάβουν.

Σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει τα στελέχη του κόμματος μετά το σάλο από τις αποκαλύψεις της συνομιλίας Παππά – Μιωνή, ανέφερε : «Αντί για μια κυβέρνηση που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και εργάζεται άοκνα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, έχουμε ένα χάρτινο τσίρκο, όπως λέει και ένα αγαπημένο τραγούδι από τις Τρύπες. Ένα χάρτινο τσίρκο που ενδιαφέρεται μόνο για το show. Μόνο για την εικόνα και τη ματαιοδοξία του καθενός που το απαρτίζει».

Καταλόγισε επίσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη τακτικές του παρελθόντος σημειώνοντας προς τα στελέχη του τα εξής:

«Σας μιλώ ειλικρινά, δεν φανταζόμουν ούτε εγώ ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε καταφέρει τόσο μεγάλο πλήγμα στις προοπτικές μιας χώρας, την οποία για πέντε χρόνια, παλέψαμε να βγάλουμε από μια τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση…

Ήταν λοιπόν λογική εξέλιξη, να φτάσουμε σήμερα εδώ. Με μια κυβέρνηση να ανακοινώνει 16% ύφεση για το τελευταίο τρίμηνο και 10, 11, 12% – ποιος ξέρει- για το έτος, χωρίς όμως να αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη για αυτό. Νούμερα ασύλληπτα, που δεν είδαμε ούτε στα πρώτα σκληρά χρόνια των μνημονίων. Και πέρα από τα νούμερα, ποια είναι σήμερα η εικόνα στη χώρα; Επιχειρήσεις που επιχειρούν να σταθούν στα πόδια τους χωρίς καμία στήριξη και χωρίς ρευστότητα. Επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν καν μετά το lockdown και χιλιάδες άλλες που δίνουν μάχη για να μην έχουν την ίδια τύχη το χειμώνα. Νησιά άδεια. Εργαζόμενοι που απολύονται ομαδικά. Νοσοκομεία που βαράνε διάλυση, αφήνοντας ακόμα και μικρά παιδιά στο έλεος του Θεού».

Κριτική και τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ακόμη και για τα εθνικά θέματα, ζητώντας να επανέλθει άμεσα η Ελλάδα σε μία ενεργητική εξωτερική πολιτική.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πολιτική του στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης, στην αρχή απέφευγε να πιέσει την Τουρκία, ελπίζοντας ότι έτσι δεν θα αυξηθούν οι ροές.

Μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τον Έβρο, διέκοψε κάθε δίαυλο με την ‘Αγκυρα. Τώρα επιχειρεί να ξανανοίξει διαύλους και την ίδια στιγμή να ισορροπήσει με τον κ. Σαμαρά που τον προειδοποιεί κατά του διαλόγου. Και βέβαια, ούτε κυρώσεις ζητάει, ούτε από την Μέρκελ απαιτεί αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, ούτε προβαίνει στην επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με προοπτική να επεκτείνει στην Κρήτη.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι βέβαιο με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός την οικονομική κρίση και εάν θα επιλέξει να δραπετεύσει. Υποστήριξε ότι θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρώπης σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και από το «αν οι εκταμιεύσεις γίνουν στο δεύτερο μισό του 2021». Επίσης, σημείωσε πως «είναι σημαντικό αν οι εκταμιεύσεις θα συνδεθούν με υφεσιακές μεταρρυθμίσεις, αν θα συνδεθούν με μνημονιακού χαρακτήρα επιλογές. Είναι πολύ κρίσιμο αν θα ισχύσει ή όχι η ρήτρα διαφυγής το 2021. Αν όχι, θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μέτρα σύντομα, μέτρα λιτότητας, θα πυροδοτήσουν τον υφεσιακό κύκλο. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιλέξει να τα κρύψει αυτά από τον ελληνικό λαό, ή να μιλήσει με ειλικρίνεια. Αν έχει επιλέξει να δραπετεύσει ή να προχωρήσει. Τον Αύγουστο θα μάθουμε».