Κορωνοϊός: Φόβοι για πισωγύρισμα μετά τις νέες εστίες – Τι λένε οι επιστήμονες

Οι ειδικοί συνεχίζουν να χτυπούν «καμπανάκι» σημειώνοντας ότι η έλλειψη μέτρων προστασίας που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πισωγύρισμα

Έντονο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές δημιουργούν οι νέες εστίες διασποράς του κοροναϊού στη χώρα μας, πριν καν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν με το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων και των συνοριακών σταθμών για την υποδοχή ξένων τουριστών.

Παρά την καλή εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας οι ειδικοί συνεχίζουν να χτυπούν «καμπανάκι» σημειώνοντας ότι η έλλειψη μέτρων προστασίας που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πισωγύρισμα.

Ο καθηγητής Ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος αναφορικά με τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα εξήγησε πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν κάποιες εστίες – αναζωπυρώσεις που είχαν εξήγηση. Ήταν απόρροια συγχρωτισμού σε συγκεκριμένα γεωγραφικά μέτρα και γι αυτό επιβλήθηκαν αυτά τα τοπικής εμβέλειας περιοριστικά μέτρα. Μέτα από αρκετή ιχνηλάτηση και τεστ οι εστίες αυτές φαίνονται ότι βαίνουν προς ύφεση.

«Χθες είδαμε την αναφορά 13 νέων κρουσμάτων τα οποία είναι σποραδικά κατανεμημένα π.χ. ένα Ξάνθη ένα Ροδόπη. Έχουμε όντως την επανεμφάνιση ενός κρούσματος στην Καστοριά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα όμως είναι σποραδική και δεν σημαίνει ότι έχουμε την δημιουργία νέων εστιών», τόνισε ο καθηγήτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σχετικά με τους τουρίστες και την ανησυχία για νέα κρούσματα με το άνοιγμα των συνόρων ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει ανοίξει ακόμα πλήρως τα σύνορα της.

Από 1η Ιουνίου θα έχουμε το άνοιγμα από πολλές διαφορετικές χώρες και σε πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

«Αυτό που μας ανησυχεί πάντα είναι να γνωρίζουμε την προέλευση των κρουσμάτων. Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για την προέλευση και να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο που στις πύλες εισόδου που θα μας δώσει μια εικόνα στο μέτρο του δυνατού των εισερχόμενων κρουσμάτων που θα είναι πολύ σημαντικό για την πορεία του τουρισμού».

Αισιοδοξία για το εμβόλιο

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σουρβίνος εξέφρασε την αισιοδοξία για εμβόλιο στο τέλος του χρόνου

«Οι προσπάθειες είναι εντατικές και από διαφορετικές ομάδες οπότε πιστεύω ότι το εμβόλιο θα του έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως τα μέτρα πρόληψης θα υπάρχουν μέχρι να έχουμε καποια αντιική θεραπεία.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής σημείωσε πως μέχρι τώρα δεν υπήρχε σε τελικό στάδιο με τους προηγούμενους κοροναϊούς επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός εμβολίου. Οι προηγούμενες πανδημίες μπήκαν σε ένα βαθμό ύφεσης από μόνες τους, περιορίστηκαν, οπότε δεν υπήρξε ανάγκη.

«Θεωρώ ότι τώρα θα έχουμε το εμβόλιο γιατί το χρειαζόμαστε» δήλωσε ενώ σχετικά για το χρονικό διάστημα που θα είναι διαθέσιμο υπογράμμισε πως «οι προσπάθειες είναι εντατικές και από διαφορετικές ομάδες οπότε πιστεύω ότι το εμβόλιο θα του έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι».

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk