H επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το πρωί στην οδό Δερβενίων στα Εξάρχεια και ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τρεις ώρες. Οι αστυνομικοί εισέβαλαν σε δύο υπό κατάληψη κτίρια (μάλιστα το ένα εξ αυτών τελούσε υπό κατάληψη από το 2015) και έκαναν έρευνα στο εσωτερικό τους. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες περίοικων για διακίνηση ναρκωτικών στους συγκεκριμένους χώρους.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι αρχικά οι αντεξουσιαστές έκαναν «εργαλειοποίηση» μεταναστών βάζοντας να μένουν στο κτίρια οικογένειες αλλοδαπών και μετατρέποντας τα έτσι σε αυτοσχέδιους ξενώνες. Ωστόσο στη συνέχεια μετατράπηκαν τα κτίρια σε αποθηκευτικούς χώρους αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν ήταν κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πυροσβεστήρες, στυλιάρια, ηλεκτρονικός υπολογιστής και έντυπο υλικό. Τα κατασχεθέντα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για λήψη δειγμάτων γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων. Kατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν βρέθηκε κανείς εντός των κτιρίων τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους και «σφραγίστηκαν». Σε κοντινή απόσταση πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντεξουσιαστές.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι επιχειρήσεις σε υπό κατάληψη κτίρια θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένονται ανάλογες επιχειρήσεις σε άλλα 14 κτίρια.

Δείτε εικόνες και βίντεο της ΕΛΑΣ από τα ευρήματα στα υπό κατάληψη κτίρια