Σε κάθε περίοδο κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων το αίτημα που προβάλλεται διαχρονικά ως επιτακτικό είναι η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας.

Είναι αυτονόητο πως αποκλιμάκωση της έντασης δεν μπορεί να επιτευχθεί με «κατεβασμένα» τηλέφωνα.

Υπό το πρίσμα αυτό η σημερινή, απρόσμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν μόνο ως θετικό βήμα μπορεί να εκληφθεί.

Να θυμίσουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών βρίσκονταν στον «πάγο» εδώ και αρκετούς μήνες, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει κατά την κορύφωση της κρίσης στον Έβρο ότι δεν θέλει να συνομιλεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνομιλία δεν θα μπορούσε να στραφεί αλλού παρά σε ζητήματα χαμηλής – άλλα όχι λιγότερο σημαντικής – πολιτικής.

Η πανδημία του κορωνοϊού και ο τουρισμός είναι θέματα που απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τις δύο χώρες. Ενδεχόμενη συνεργασία θα ήταν επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών.

Εξυπακούεται βεβαίως ότι η συνεννόηση ή συνεργασία σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν συνεπάγεται – και δεν μπορεί να συνεπάγεται – εκπτώσεις σε εθνικά θέματα, όπως ορθώς διαμηνύει η κυβέρνηση.

Το βήμα που έγινε σήμερα είναι θετικό. Μένει να δούμε τη συνέχεια.

ΤΟ ΒΗΜΑ