Το σχέδιο στήριξης των πελατών της και της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, παρουσίασε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της την Παρασκευή, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διαδικτυακά.

Μιλώντας στους μετόχους της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της Χρήστος Μεγάλου υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις του Covid-19 δεν θα είναι αμελητέες για την ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε όμως ότι «τα μέτρα που έχουν λάβει τόσο οι ευρωπαϊκές Αρχές, όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσουν ώστε οι προκλήσεις να αντιμετωπιστούν επιτυχώς».

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι η ελληνική Οικονομία θα δεχτεί όλο το βάρος των επιπτώσεων της κρίσης στο γ΄ τρίμηνο του 2020, οπότε το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί, σε τριμηνιαία βάση, στα χειρότερα επίπεδα της πρόσφατης κρίσης. Η οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε ανάκαμψη από το δ΄ τρίμηνο του 2020 και το 2021».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τράπεζας Γιώργος Χαντζηνικολάου σημείωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ικανό να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της κρίσης, προσθέτοντας πως πρώτη του προτεραιότητα είναι η στήριξη της Οικονομίας με νέες χρηματοδοτήσεις.

Όπως είπε, η παρούσα κρίση βρίσκει το τραπεζικό σύστημα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. «Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών και της ΕΚΤ, έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων και των λογιστικών κανόνων και έχουν δώσει πρόσβαση σε επιπλέον ρευστότητα με πολύ ελκυστικό κόστος, αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητα των τραπεζών να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία».

Η στήριξη στους πελάτες

Αναλυτικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ικανοποιήσει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αιτήματα αναστολών δανειακών υποχρεώσεων επιχειρηματικών πελατών 3 δισ. ευρώ και φυσικών προσώπων περίπου 2 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της Οικονομίας, τους 6 πρώτους μήνες του έτους, η τράπεζα έχει εκταμιεύσει νέα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, κινούμενη εντός του ετήσιου στόχου που προβλέπει νέα παραγωγή δανείων 5 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Μεγάλου, «για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, η Τράπεζα Πειραιώς και δύο ακόμη τράπεζες που ακολούθησαν, προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων Tier II, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, σε 4 εκδόσεις από τα μέσα του 2019. Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 900 εκατ. ευρώ με δύο εκδόσεις, τον Ιούνιο 2019 και τον Φεβρουάριο 2020, οι οποίες προσέλκυσαν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και αντίστοιχη υπερκάλυψη».

Σε σχέση με το πρόγραμμα εξυγίανσης της τράπεζας, ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι ο όμιλος ετοιμάζει δύο τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ (Vega 5 δισ. ευρώ, Phoenix 2 δισ. ευρώ).