Σε νέα ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας προχώρησε ο  γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας ενώ σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Άγκυρας.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στην  ΕΡΤ , ο κ. Μενέντεζ μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα, τις επιδιώξεις του Ταγίπ Ερντογάν, τις τεράστιες ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο, τις αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον για τις σχέσεις Τράμπ- Ερντογάν και την Λιβύη:

«Δεν πρέπει να καλούμε όλα τα μέρη να αποφεύγουν τις εντάσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν δημιουργούν προβλήματα ή εντάσεις στην περιοχή», τόνισε ο γερουσιαστής. «Μόνο η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα. Δεν μπορούμε να βάζουμε όλες τις χώρες στην ίδια κατηγορία σαν να είναι το ίδιο. Δεν είναι».

Η διεθνής κοινότητα να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας

Σε μια περίοδο έντονης τουρκικής προκλητικότητας ο κ. Μενέντεζ έστειλε σαφές μήνυμα . «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας. Τόσο σε σχέση με τον ισχυρισμό της ότι υπάρχει μια ΑΟΖ που φτάνει μέχρι την Λιβύη, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Ελλάδος, όσο και σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ» και πρόσθεσε:

«Οι ΗΠΑ είναι κράτος δικαίου και πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο και να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία».

Σχετικά με τα τεκταινόμενα στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε ότι «η σχέση Τραμπ – Ερντογάν, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Μπόλτον, πιθανότατα αποτελεί τον λόγο που δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία».

Παραλήρημα Οκτάι

Είχε προηγηθεί το παραλήρημα του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ο οποίος σε νέες εμπρηστικές του δηλώσεις για τη Λιβύη και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε:

«Στην ανατολική Μεσόγειο εμείς σκίζουμε και πετάμε τους χάρτες, που σχεδιάστηκαν για να μας φυλακίσουν στην ηπειρωτική χώρα, και γράφουμε ιστορία στη Λιβύη», διατράνωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος λίγες ώρες μετά την αυτοψία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Ζοζέπ Μπορέλ στα ελληντουρκικά σύνορα και τις επισημάνσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ Λε Ντριάν ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία απειλεί τα συμφέροντα Ελλάδας -Κύπρου.

Όπως μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος sigmalive στην Κύπρο, μιλώντας στα εγκαίνια μίας νέας γραμμής παραγωγής στη βιομηχανική ζώνη του Γιόζγκατ, ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι η Τουρκία χάλασε όλες τις παγίδες που είχαν στηθεί στη Λιβύη.

«Η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης με τη στήριξη της χώρας μας χάλασε τα παιχνίδια και τις παγίδες που προσπάθησαν να στήσουν στη Λιβύη», είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Πρόσθεσε με νόημα ότι «όσοι δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να προσφέρουν λύσεις, άρχισαν τις φωνές όσο οι πραξικοπηματίες και οι τρομοκράτες χάνουν μία-μία τις πόλεις που κερδίζει η νόμιμη κυβέρνηση και επιβάλει τη σταθερότητα. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η γραμμή, που θα καθορίσει το ειρηνικό μέλλον της Λιβύης, θα είναι νόμιμη και θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο».

Ο Φουάτ Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τους Λίβυους «αδελφούς της», μέχρι να επικρατήσει η ειρήνη, η ηρεμία και η δικαιοσύνη σε ολόκληρη τη Λιβύη.

Τραβάει το σχοινί ο Τσαβούσογλου

Την ίδια στιγμή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε ραδιόφωνο στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με τις έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο, στις περιοχές που περιλαμβάνει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο,  υποστήριξε σε προκλητικό τόνο ότι «δεν είμαστε αποικιοκράτες», ενώ αναρωτήθηκε γιατί η προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων αποτελεί αποικιοκρατική κίνηση.

«Είναι αποικιοκρατία το να συνεργάζεται η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) με την αντίστοιχη εταιρεία της Λιβύης εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας και εκείνων στην Ανατ. Μεσόγειο, να συνάπτουμε συμφωνίες, να πραγματοποιούμε από κοινού έρευνες και γεωτρήσεις και να επωφελούνται και οι δύο πλευρές;», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ