Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Μάιος-Νοέμβριος 2020), την οποία η χώρα μας έχει αναλάβει εν μέσω των έκτακτων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία, τέθηκαν στην συζήτηση που έγινε με την συμμετοχή –μέσω τηλεδιάσκεψης- του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Rik Daems, στην Βουλή.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξεύρεση κοινού τόπου και συμφωνίας των κρατών στην κατεύθυνση της προστασίας της Δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως είπε σχετικά η φιλοδοξία μας είναι να καταλήξουμε στην έκδοση μίας Διακήρυξης των Αθηνών, «η οποία θα έχει σχέση με τις αρχές που θα αφήσουμε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας», κάτι που τοποθετείται χρονικά για τον προσεχή Νοέμβριο με την ολοκλήρωση, δηλαδή, της ελληνικής προεδρίας.

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, με την πανδημία «άλλαξαν οι προτεραιότητες, ο κόσμος φοβήθηκε, αντιλήφθηκε ότι το μεγάλο προνόμιο της υγείας είναι κάτι το οποίο πρέπει να διασφαλίσουμε και για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία προτάξαμε την δημόσια υγεία πάνω από την οικονομική δραστηριότητα». Αυτό όμως δεν έγινε χωρίς κόστος, όπως «στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, στην ελεύθερη πρόσβαση στην εργασία μας, στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη, στην πρόσβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς -καθότι εκλογές αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν σε κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης- και πολλά Κοινοβούλια σταμάτησαν να λειτουργούν και εκχώρησαν στις κυβερνήσεις πάρα πολλές από τις εξουσίες τους». «Θέλουμε να φέρουμε όλους στο τραπέζι και να υπάρξει κοινός τόπος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν συνολικές κατευθύνσεις και οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουμε οι δημοκρατικές κοινωνίες τους περιορισμούς, θα δίνουμε τις εξουσίες στις κυβερνήσεις, θα επιβάλουμε τις αναγκαίες διορθώσεις και βέβαια θα ελέγχουμε τις παρατάσεις αυτών των έκτακτων μέτρων μέσα από μία διαρκή παρακολούθηση της εξέλιξης οποιοσδήποτε πανδημίας».

Στο πλαίσιο αυτό προτάχθηκε εν μέσω πανδημίας το τι σημαίνει όλος αυτός ο περιορισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «αλλάξαμε το σχεδιασμό για την Προεδρία μας και προτάξαμε το θέμα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας, την αποτελεσματική διαχείριση μιας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Στην συζήτηση παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τονίζοντας την μεγάλη σημασία που αποκτά στις παρούσες συνθήκες η συνεργασία των εθνικών κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης «για να κερδίσουμε αυτόν τον κοινό, απροσδόκητο εχθρό και να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε μια νέα, βελτιωμένη παγκόσμια πραγματικότητα, στην οποία θα κυριαρχούν ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η θεμελίωση δημοκρατικών προτύπων λειτουργίας των κοινωνιών μας, κρατώντας τα μαθήματα που πήραμε κατά τη διάρκεια αυτής της παράδοξα και απροσδόκητα δύσκολης περιόδου, αλλά και με θωράκιση τέτοια, ώστε να μη χρειαστεί να έρθουμε ξανά μπροστά σε συνέπειες τέτοιου εύρους σε μια ενδεχόμενη παρόμοια μελλοντική κρίση», όπως είπε.