Εμπλουτίζεται διαρκώς το αρχειακό υλικό του Επιμορφωτικού Κέντρου – Βιβλιοθήκη/Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ “Χαρίλαος Φλωράκης” (ΕΚΧΦ), το οποίο ξεπέρασε ήδη τα 170.000 αρχειακά ντοκουμέντα, αποτελούμενα από πάνω από 840.000 σελίδες.

Πρόσφατα παραδόθηκαν σε αυτό περί τις 15.000 φωτογραφίες που αφορούν στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και στην πολιτική προσφυγιά, που διασώθηκαν από τον Απόστολο Μουσούρη και τον Φώτη Ματσάκα και διατηρήθηκαν από τις οικογένειές τους που τα έδωσαν στο ΚΚΕ. Προ ημερών ο Περισσός διοργάνωσε ειδική εκδήλωση στο σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στο Χαλάνδρι, το οποίο είχε αφήσει στο κόμμα και έχει μετατραπεί σε επιμορφωτικό κέντρο και βιβλιοθήκη.

Επιπλέον, μεταφέρθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή και άλλα αρχεία, που σχετίζονται με όλες τις ιστορικές περιόδους του λαϊκού κινήματος. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται πολλά αρχειακά τεκμήρια που σχετίζονται με τη δράση των «αλύγιστων της ταξικής πάλης, στις φυλακές και τις εξορίες»:

Ονομαστικές καταστάσεις, διοικητικά έγγραφα, συλλογικές επιστολές και εφημερίδες κρατούμενων, από το Μούδρο της Λήμνου, την Ανάφη, τη Μακρόνησο και από φυλακές, μέχρι τις ειδήσεις του Ρ/Σ «Ελεύθερη Ελλάδα» του τελευταίου τετραμήνου του 1955, που οι περισσότερες αφορούν στο θέμα των πολιτικών κρατούμενων. Σε αυτά τα αρχειακά τεκμήρια συγκαταλέγεται και μια συγκλονιστική επιστολή των 330 ανηλίκων κρατούμενων της Μακρονήσου προς τον Τύπο, τον Ιούνη του 1950.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ΕΚΧΦ, στα νέα αποκτήματα συγκαταλέγονται τα υλικά από το παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ στην Καλλιθέα, καθώς και πολλά φύλλα του αρχείου των εφημερίδων της πολιτικής προσφυγιάς, ιδιαιτέρα από την Πολωνία και την Σοβιετική Ένωση, ενώ σημαντικά ενισχύθηκαν και οι υποενότητες των εντύπων του λαϊκού κινήματος, ιδιαιτέρα περιοχών όπως η Λέσβος, η Χίος αλλά και η Χαλκίδα.

Επίσης, προστέθηκαν πάμπολλα φύλλα εθνικιστικών και άλλων αστικών εντύπων, όπως και κάποια λιγοστά, αλλά σχετικά σπάνια φύλλα των «Δρόμων της Ειρήνης» της περιόδου 1960/62, καθώς και προκηρύξεις και μπροσούρες της ΟΕΝΟ της δεκαετίας του ‘50. «Όλα αυτά και πολλά περισσότερα (περίπου 1200 νέα αρχειακά τεκμήρια) είναι πλέον στη διάθεση του κάθε επισκέπτη μας», τονίζεται.