Η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει ρεπορτάζ για την ένταση που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με αφορμή τα κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα και τις γεωτρήσεις για την αναζήτηση φυσικού αερίου.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται καταρχάς στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου στην ίδια εφημερίδα όπου υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας». Το ρεπορτάζ κατόπιν κάνει λόγο για τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη και την αντίδραση της Αθήνας που θεωρεί ότι δεν έχει απολύτως καμία νομική βάση και η εφημερίδα επισημαίνει ότι:

«Η διαμάχη μεταξύ των δυο χωρών του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας ανησυχεί όλο και περισσότερο τα άλλα κράτη της συμμαχίας. Την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας κάλεσε το ΝΑΤΟ να λάβει υπόψιν του την τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη και στη Μεσόγειο και να αναγνωρίσει επιτέλους ότι υπάρχει ένα ‘κοινό πρόβλημα Τουρκία’ και δεν μπορεί πλέον να στουθοκαμηλίζει. Την ίδια ώρα ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε επίσκεψη στο Ισραήλ όπου μίλησε με τον ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και για την αμυντική συνεργασία, η οποία θα γίνει στενότερη. Οι υπουργοί Ενέργειας των δυο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την επέκταση της ενεργειακής τροφοδοσίας. Τον Ιανουάριο Ελλάδα και Ισραήλ είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού με την ονομασία Eastmed. H Άγκυρα θεωρεί ότι προκαλείται από αυτό το σχέδιο και βλέπει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων που περιγράφονται στη συμφωνία με τη Λιβύη».

Και το άρθρο συνεχίζει: «Η Ελλάδα υπέγραψε αυτό το μήνα συμφωνία με την Ιταλία, η οποία ορίζει τη χρήση των θαλάσσιων περιοχών και τα κυριαρχικά δικαιώματα ανάμεσα στις δυο χώρες. Η Αθήνα θέλει να δείξει ότι όσον αφορά το θέμα των απαιτήσεων στην ανατολική Μεσόγειο προκρίνει τη διπλωματία και το Διεθνές Δίκαιο».

Η αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία

Αμαυρώνει το lockdown στο Γκυντερσλό την εικόνα της Γερμανίας;

Αμαυρώνει το lockdown στο Γκυντερσλό την εικόνα της Γερμανίας;

Το θέμα του κορωνοϊού και η αύξηση των κρουσμάτων είναι βεβαίως ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στα σχόλια του γερμανικού Τύπου. Η Kölner Stadt-Anzeiger γράφει για το lockdown στο Γκυντερσλό και την εικόνα της Γερμανίας: «Τώρα λίγες μέρες πριν την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ορκίζεται για το καλό των Ευρωπαίων και τη συνοχή. Διαβεβαιώσεις που ηχούν κούφιες στα αυτιά πολλών πολιτικών και πολιτών στην ανατολική Ευρώπη. Μαθαίνεται και στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία πώς περνάνε οι οικονομικοί μετανάστες στη Γερμανία. Και οι διηγήσεις τους δεν είναι πάντα κολακευτικές».

H Tagesspiegel γράφει επίσης για την αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία: «Η πανδημία δεν τελείωσε. Καμία πρόταση δεν επανέλαβαν τόσο συχνά την προηγούμενη εβδομάδα οι πολιτικοί. Τα λόγια τους όμως χάνονται πίσω από τα γεμάτα πάρκα και τις αγορές. …Συνέκριναν την κατάσταση και με τους ελέγχους στην κυκλοφορία. Σε αυτή την περίπτωση στην καθημερινότητα υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να σε πιάσουν. Υπάρχει όμως και μια άλλη καμπύλη που εδώ και χρόνια αυξάνεται. Αυτή των ατυχημάτων».

Το Βερολίνο δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα

Τέλος, η Welt του Βερολίνου αναφέρεται στην υποδοχή νέων προσφύγων από την Ελλάδα και σημειώνει: «Το κρατίδιο του Βερολίνου θέλει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υποδεχθεί μέχρι και 300 ανθρώπους από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά. Το κρατίδιο είναι έτοιμο να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από όσους προβλέπει η συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατιδίων όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης για θέματα μεταναστών. … Οι πρώτες οικογένειες αναμένεται να φθάσουν στο Βερολίνο στο τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου. Πρόκειται για οικογένειες με άρρωστα, ανήλικα παιδιά».

Μαρία Ρηγούτσου