«Ο ιός είναι ο ίδιος και εξίσου επικίνδυνος. Αλλά εμείς είμαστε καλύτεροι στην αντιμετώπισή του. Αυτό πρέπει να δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση στους ανθρώπους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της ενημέρωσης από την κυβέρνηση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το χρονικό διάστημα κατά την κρίση της πανδημίας άλλαξε η κατανόηση γύρω από τον ιό, αλλά και η ικανότητα αντιμετώπισής του, και πρόσθεσε ότι το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτισης μπορεί να φέρει μία πραγματική αλλαγή.

Τα νέα μέτρα χαλάρωσης

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα από τη Βουλή, για την ευρεία χαλάρωση του lockdown στους περισσότερους χώρους στην Αγγλία, από τις 4 Ιουλίου και στην αναγκαιότητα τήρησης της απόστασης, του ενός μέτρου πλέον, αλλά και στα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, όπως οι μάσκες και τα προστατευτικά προσώπου.

Διαβεβαίωσε ότι οι νέες αλλαγές δεν θα διακινδυνεύσουν μία δεύτερη έξαρση της πανδημίας και ότι υποστηρίζονται από το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτισης του NHS.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, ανέφερε ότι το ποσοστό του πληθυσμού με επιβεβαιωμένο θετικό αποτέλεσμα στον ιό είναι συνεχώς μειούμενο (από τις 26 Απριλίου), αλλά δεν έχει εξαλειφθεί ολοκληρωτικά, ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής βρίσκεται στο 0,7-0,9 σε όλη τη χώρα.

«Θα πρέπει να ζήσουμε μαζί με τον ιό»

Από την πλευρά του ο ιατρικός επικεφαλής Αγγλίας, Κρις Γουίτι, επεσήμανε ότι οι νέες αποφάσεις σχεδιάστηκαν για να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα μπορούν να συνυπάρχουν με ασφαλή τρόπο.

«Θα πρέπει να ζήσουμε μαζί με τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως το χειμώνα να χρειαστεί να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα, αν και μέχρι τότε μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα διαθέσιμα φάρμακα.

Εξήγησε ότι καμία απόφαση δεν λαμβάνεται χωρίς κινδύνους, αλλά οι κυβερνήσεις εξετάζουν την διαχείριση των κινδύνων αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ