«Το Πάσχα του 2017 είχαμε πει στον «Νίκο Κόντο» ότι περιμένουμε τη δική μας Ανάσταση για την υγεία της 14χρονης κόρης μας κι εκείνος μας είπε ότι έχουμε αναστηθεί και δεν το ξέρουμε».

Απόσπασμα από την αναλυτική κατάθεση στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της ΕΛΑΣ – την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα» – των συγγενών της άτυχης 14χρονης από την Κω που έπασχε από σοβαρή ασθένεια κι έχασε τη ζωή της ύστερα από τις συμβουλές του 47χρονου «ψευτογιατρού» Νίκου Κοντοσταθη (χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Νίκος Κόντος» ) που κατηγορείται ότι παραπλάνησε περισσότερους από 70-80 άτυχους ασθενείς, τρεις από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους.

Πρόκειται για ένα έγγραφο που αποτυπώνει τις τακτικές, τις παραπλανητικές κινήσεις, τον εμπαιγμό και τη κερδοσκοπία σε βάρος της ζωής ανθρώπων με σοβαρές ασθένειες.

Στο πρώτο τμήμα της κατάθεσης υπάρχει αναφορά για τον τρόπο που ο Κόντος προσέγγισε τους γονείς της 14χρονης κι όπου φαίνεται ότι υπήρξε παρουσία άγνωστου ατόμου που υποτίθεται ότι… θεραπεύτηκε από τον ψευτογιατρό. Όπως σημειώνεται
«στις 28 Ιουνίου 2016 όταν συνάντησα τον Κόντο και ενώ μιλούσε με την κατάσταση η συνομιλία με διεκόπη για 10 λεπτά όταν ήρθε ένας ηλικιωμένος κύριος που τον ζήτησε προσωπικά προσφωνώντας τον «γιατρέ μου». Ο Κοντός μου ζήτησε να περάσω έξω από το γραφείο και όταν έφυγε ο ηλικιωμένος ο Κόντος με κάλεσε εκ νέου στο γραφείο του στο οποίο δεν έγραφε εξωτερικά το όνομα του λέγοντάς μου ότι ήταν ασθενής του και ότι τον έσωσε από βέβαιο θάνατο. Ενα χρόνο πριν τον Ιούνιο του 2015 του τον είχαν φέρει ανάπηρο από τη μέση και κάτω με έντονα προβλήματα δύσπνοιας και σε άσχημη κατάσταση».

Ακολουθεί η περιγραφή της εξαπάτησης και της παρελκυστικής τακτικής του 47χρονου ψευτογιατρού που προσπαθούσε να παραπλανήσει την 14χρονη που έχασε τελικά τη ζωή της και των οικείων της. Μιλώντας για «τυχερό παιδί» που ακολουθεί τις συμβουλές του ψευτογιατρού και θεραπεία στην οποία συμμετέχουν…καρδινάλιοι.

Όπως αναφέρεται, «λίγες μέρες μετά τη μαγνητική εξέταση έγιναν δύο συναντήσεις με τον Κόντο στην καφετέρια παρουσία ολόκληρης της οικογένειάς μου όπου σε ερώτηση μου γιατί δεν τον γνώριζαν στον ογκολογικό τμήμα ο κοντός μου είπε ότι τον γνωρίζουν αλλά πιο παλιά είχαν κάποιες διαφωνίες μαζί του για αυτό λένε ότι δεν το ξέρουν. Στη συνάντηση αυτή ο Κόντος μας είπε πόσο τυχερό (…) είναι το παιδί που επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλα για τη θεραπεία αυτή .Υποσχέθηκε πλήρη ίαση γεγονός που μας συγκίνησε και της είπε ότι την άνοιξη θα πηγαίνει για μπάνιο με τις φίλες της. Επίσης είπε ότι για να έρθει εδώ στην Ελλάδα η θεραπεία συνεργάστηκαν καρδινάλιοι»!

Κι ακολούθως η απάτη εξελισσόταν με υποσχέσεις και δηλώσεις υπεραισιοδοξίας για το άτυχο κορίτσι. Όπως ανέφεραν λοιπόν οι συγγενείς της, «με όσα ανέφερε ο Κόντος εμείς πιστέψαμε ότι το παιδί μας θα γινόταν τελικά απολύτως καλά. Στη συνέχεια το παιδί μου αντιδρά καθώς η θεραπεία που προκαλεί εμετούς και ζάλη. Ενημερώνουμε τον Κόντο για τις ενοχλήσεις που είχε το παιδί και απάντησή του σε αυστηρό ύφος ήταν ότι «μόνο αν την κάνεις σωστά την θεραπεία θα την καμαρώσουμε νυφούλα». Το παιδί τον ρώτησε εάν θα γίνει καλά με τα αποστάγματα, ενώ του είπε πόσο είχε κουραστεί από τη θεραπεία. Ο Κόντος απάντησε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο ότι «εάν ένας άνθρωπος περισσότεροι από τους γονείς σου θέλει να γίνεις καλά, αυτός είμαι εγώ γιατί έχω την ευθύνη της θεραπείας σου». Αφού εξέτασε το παιδί, του έκανε ένεση την οποία μετέφερε σε ένα φορητό ψυγειάκι και την έκανε με ιδιαίτερα χαρακτηριστική άνεση»

Κι η παρελκυστική τακτική συνεχιζόταν με τον ψευτογιατρό να προσπαθεί να περιορίσει τις ανησυχίες των γονιών της 14χρονης. Οπου η επιδείνωση της υγείας του εμφανιζόταν από τον ίδιο ως…βελτίωση. Παράλληλα εντυπωσιάζουν οι διευκολύνσεις κι η αρωγή που είχε ο 47χρονος ψευτογιατρός από υπευθύνους διαγνωστικών κέντρων.

Όπως κατέθεσαν στην ΕΛΑΣ «με την πάροδο του χρόνου το παιδί είχε διάφορα συμπτώματα. Ενημερώσαμε τον Κόντο ότι το παιδί κάποια μέρα είχε πυρετό και απάντησή του ήταν πως αυτό είναι σούπερ καθώς σκοτώνονται τα καρκινικά κύτταρα. Στις 12 Ιανουαρίου 2017 συναντηθήκαμε στο χώρο αναμονής επισκεπτών διαγνωστικού κέντρου όπου ενημερώσαμε τον Κόντο για τα συμπτώματα κόπωσης του παιδιού αλλά μας είπε ότι πρόκειται για παράδειγμα στις παρενέργειες της θεραπείας του. Αύξησε τα αποστάγματα από 30 σε 60 σταγόνες.

Στο διαγνωστικό κέντρο μάς ρώτησαν από ποιο γιατρό ερχόμαστε και όταν άκουσε για το γιατρό Κόντο Νικόλαο ένας ηλικιωμένος κύριος μας είπε ο συγκεκριμένος γιατρός θέλει ολόσωμη θερμογραφία. Πληρώσαμε την εξέταση και μας είπαν τα αποτελέσματα θα μας τα στείλουν στη μερικές ημέρες αφού έρχονται από Αμερική για την Ελλάδα κι ότι μόνο ο κύριος Κόντος ξέρει να τις διαβάζει! Κατά την ώρα αναμονής ο Κόντος ήρθε με ακριβό κοστούμι σε ένα συγκεκριμένο γραφείο ιατρείο σε κάποιο όροφο του διαγνωστικού κέντρου όπου καθόταν μία άλλη γιατρός που βγήκε για να μπει ο Κόντος. Την ίδια ημέρα μας μίλησε και μας είπε τα συμπτώματα του παιδιού ήταν παροδικά .Στις 16 Μαρτίου 2017 συναντηθήκαμε με τον Κόντο στο σπίτι της αδελφής μου παρουσία της και ο Κόντος είδε το dvd της μαγνητικής επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει αύξηση του όγκου ότι ο όγκος διαλύεται και αυτά που φαίνονται είναι υγρά και προκαλούν την αστάθεια την οποία του κάναμε παράπονα».

Κι αργότερα έρχεται η κορύφωση του δράματος. «Λίγες μέρες αργότερα στο τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μιας ώρας ο Κόντος προσπαθούσε να μας πείσει ότι κανένας δεν διαβάζει σωστά τη μαγνητική, ούτε οι γιατροί στη Γερμανία και ότι ο όγκος πια δεν υπάρχει. Συνεχώς το παιδί χειροτέρευε και ενώ ζητούσαμε από τον Κόντο να έρθουμε στην Αθήνα αυτός εξακολουθούσε να λέει ότι δεν χρειάζεται και τα συμπτώματα είναι παροδικά. Τον Απρίλιο του 2017 ενώ ένα βράδυ ενημερώσαμε τον κοντό για ένα έντονο πόνο που αισθανόταν το παιδί στα αυτιά και μας είπε ότι ο όγκος έχει διαλυθεί και το υγρό που βγάζει δημιουργεί αυτό τον πόνο και μάλιστα να μην φοβηθούμε εάν δούμε και υγρό στο μαξιλάρι. Του είπαμε ότι περιμένουμε τη δική μας Ανάσταση και ο Κόντος είπε ότι έχουμε αναστηθεί και δεν το ξέρουμε».

Ακολούθως το παιδί εισήχθη στο νοσοκομείο Παίδων όπου διαπιστώθηκε ότι η κατασταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Όπως αναφέρεται στην κατάθεση «στο νοσοκομείο Παίδων οι γιατροί μας είπαν ότι μας μίλησαν για την ύπαρξη του όγκου. Ο Κόντος υποστήριξε ότι ο όγκος αυτός είχε φύγει αλλά δημιουργήθηκε ξανά από κάποια πίεση που δέχεται ο εγκέφαλος . Όταν αρχίσαμε να τον αναζητούμε προς το τέλος Μαΐου του 2017 ο Κόντος μου είπε ότι βρισκόταν στην εντατική σε νοσοκομείο της Ιταλίας λόγω τροχαίου ατυχήματος που είχε όπου παρέμεινε μέχρι και την τελευταία τηλεφωνική μας επικοινωνία στις 26 Σεπτεμβρίου 2017».