Τουλάχιστον 183.000 νέα κρούσματα του κοροναϊού καταγράφηκαν χθες, Κυριακή, σε 24 ώρες σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες νέες μολύνσεις που έχουν καταγραφεί σε μία μόνο ημέρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι η αύξηση της παραγωγής και της διανομής της δεξαμεθαζόνης, του πρώτου φαρμάκου που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με σοβαρά ασθενείς με Covid-19.

Σύμφωνα με καταμετρήσεις του πρακτορείου Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου τα κρούσματα του κοροναϊού παγκοσμίως ξεπέρασαν σήμερα τα 9.000.000.

Η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, τονίζει δοθείσης ευκαιρίας ο ΠΟΥ.

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζει «να επιταχύνεται» στον κόσμο, με «ένα εκατομμύριο κρούσματα να καταγράφονται μόλις σε οκτώ ημέρες», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεσούς.

«Γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι κάτι περισσότερο από μια υγειονομική κρίση, είναι μια οικονομική, κοινωνική κρίση και σε πολλές χώρες πολιτική. Οι επιπτώσεις της θα είναι αισθητές επί δεκαετίες», πρόσθεσε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από το Ντουμπάι.

Η προειδοποίηση του επικεφαλής του ΠΟΥ έρχεται σε μια περίοδο που πολλές χώρες έχουν εισέλθει σε μια φάση χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού με στόχο την επανεκκίνηση των οικονομιών τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τέντρος είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη» αυτή τη νέα φάση, εκτιμώντας ότι, παρά την ανάγκη άρσης του lockdown, ο ιός εξακολουθεί «να εξαπλώνεται γρήγορα» και παραμένει «θανατηφόρος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- AFP