Την προηγούμενη εβδομάδα η Χαριλάου Τρικούπη έστρεψε τα βέλη της εναντίον της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να «σηκώσει» δύο θέματα που οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά θεωρούν ότι πλήττουν την εικόνα τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα. Το μέτωπο με την κυβέρνηση αφορούσε το μοίρασμα της διαφημιστικής πίτας για την καμπάνια του «Μένουμε σπίτι», το οποίο δείχνει ότι «η αξιοκρατία την οποία επαγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ είναι κενό γράμμα όταν πρέπει να εξυπηρετηθούν οι κομματικοί της φίλοι». Το μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε τις «μπίζνες Παπαδημούλη», που «μετά την απροθυμία ή την αδυναμία του Τσίπρα να στείλει μήνυμα σαφούς αποδοκιμασίας του ευρωβουλευτή, έγιναν η ταφόπλακα του υποτιθέμενου ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη δεν τρέφουν αυταπάτες. Γνωρίζουν ότι το πολιτικό παιχνίδι δεν θα κριθεί «από το αν ο Μητσοτάκης αδίκησε τον Βαξεβάνη» και από το εάν «ο Παπαδημούλης κάνει μπίζνες στην πλάτη των προσφύγων» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης. Σε μια κοινωνία, όπως επισημαίνουν, που ανησυχεί για αυτό που της επιφυλάσσει η επερχόμενη οικονομική καταιγίδα πολλά θα κριθούν από τη δυνατότητα των κομμάτων να παρουσιάσουν μια αξιόπιστη πρόταση για το μέλλον της χώρας.

Η ομάδα που ετοιμάζει το σχέδιο

Σε αυτόν τον τομέα ρίχνει το βάρος της η Φώφη Γεννηματά, που προχώρησε ήδη στη σύσταση μιας ομάδας που έχει αναλάβει να επεξεργαστεί το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για την επόμενη μέρα και το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η ομάδα αυτή, που αποτελείται από τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Φ. Σαχινίδη και τους Κ. Γάτσιο, Κ. Σκανδαλίδη, Χρ. Πρωτόπαπα, Γ. Κουτσούκο, Μ. Κατρίνη, Απ. Πόντα, Στ. Κομνηνό και Ν. Κρυονίδη, θα κινηθεί έχοντας οδηγό μια εξασέλιδη εισήγηση του κ. Σαχινίδη, η οποία παρουσιάστηκε στην πρώτη συνεδρίασή της, την Τετάρτη. Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα μετά την κρίση πανδημίας: Προκλήσεις και προοπτικές», ο πρώην υπουργός επιχειρεί να κωδικοποιήσει σε 35 σημεία την υφιστάμενη κατάσταση, τις εκτιμήσεις για το τοπίο της επόμενης μέρας και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ώστε να ορθοποδήσουν η οικονομία και η κοινωνία.

«Θετική τροχιά το ’21 ή νέο αδιέξοδο»

Στην εισήγηση τονίζεται ότι «οι οικονομίες που θα χτυπηθούν περισσότερο είναι αυτές που εξαρτώνται, σε σημαντικό βαθμό, από τον τουρισμό. Αυτό σημαίνει ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία χρειάζεται να πάρουν περισσότερα μέτρα για να περιορίσουν την ύφεση και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους που θα πληγούν, αλλά και να προστατέψουν τις θέσεις εργασίας στους κλάδους που πλήττονται. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, που έχει ήδη μεγάλο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, τα νέα ελλείμματα που θα δημιουργήσουν η ύφεση και οι παρεμβάσεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση του χρέους». Οπως επισημαίνεται, «η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η οικονομία της να μπει σε θετική τροχιά το 2021», αφού «αν δεν τα καταφέρει, τότε θα δημιουργηθούν ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους».

 

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμη παράμετρος θεωρείται «η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης να παραταθεί ώστε να μην κληθούν οι χώρες αυτές να πάρουν το 2021 περιοριστικά μέτρα για να δημιουργήσουν πρωτογενή πλεονάσματα». Οπως τονίζεται, «αν αποτύχει η κυβέρνηση της ΝΔ να μετριάσει τις συνέπειες της κρίσης πανδημίας, τότε η οικονομία μπορεί τα επόμενα χρόνια να βρεθεί σε νέο αδιέξοδο με μεγάλες συνέπειες για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα». Οπως σημειώνεται, «ο στόχος που πρέπει να τεθεί είναι να έχουμε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2,5%, αντί για 1% που προέβλεπαν οι εκτιμήσεις πριν από την κρίση πανδημίας».

 

«Ερχεται νέα γενιά κόκκινων δανείων»

Στην εισήγηση γίνεται η εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Οπως επισημαίνεται, το γεγονός αυτό «θα περιορίσει ως έναν βαθμό τις τράπεζες να συνεισφέρουν στο πέρασμα της ρευστότητας στην οικονομία. Αυτό θα φανεί στην πλήρη του έκταση τα επόμενα χρόνια, όταν αναστραφεί η τρέχουσα χαλάρωση που έχει επιτραπεί σε ορισμένα εποπτικά κριτήρια». Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης «ιδανική λύση θα ήταν η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank. Αν δεν συμφωνηθεί, τότε η μόνη λύση είναι η δημιουργία μιας ελληνικής «κακής τράπεζας». Ομως αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια για να συμμετάσχει σε μια bad bank. Αυτή είναι μια δύσκολη απόφαση στην παρούσα συγκυρία».

«Να θεσμοθετηθεί το βασικό εισόδημα»

Μια από τις προτάσεις για τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών είναι η θεσμοθέτηση του βασικού εισοδήματος: «Το βασικό εισόδημα θα καταβάλλεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ή υποχρέωση εργασίας. Επειδή είναι εγγυημένο, το βασικό εισόδημα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φτώχειας – και μάλιστα ακόμη πιο αποτελεσματικά, αφού είναι απαλλαγμένο από οποιοδήποτε στίγμα και για αυτό εισπράττεται από όλους. Επιπλέον, επειδή καταβάλλεται σε όλους χωρίς προϋποθέσεις, το βασικό εισόδημα αποφεύγει τις συνήθεις «παγίδες της φτώχειας» και έτσι αφήνει άθικτα τα κίνητρα για απασχόληση».

«Μαύρη Βίβλος» με τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ

Πέραν των προτάσεων για την οικονομία, στο Κίνημα Αλλαγής προετοιμάζονται για την επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Ο Γιώργος Καμίνης (φωτογραφία) είναι αυτός που έχει αναλάβει το γενέθλιο δώρο του Κινήματος Αλλαγής στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει σε μια «Μαύρη Βίβλο» τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ στοχεύοντας εκτός των άλλων να αναδείξει ότι «η ΝΔ εδώ και έναν χρόνο παράγει επικοινωνία και όχι πολιτική». Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι τηλεσυσκέψεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό της τηλεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.