Κλιμακώνει την εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας, η Άγκυρα.

Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύει ότι «κανείς δε θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας στην ανατολική Μεσόγειο», ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέρχεται στο θέμα του Έβρου κάνοντας λόγο για απάνθρωπες συμπεριφορές σε βάρος των προσφύγων, ενώ κατηγόρησε και την Ευρώπη που δεν έχει πάρει μέτρα υπέρ τους.

Στο πλαίσιο του αφηγήματος περί καλής Τουρκίας και κακής Ελλάδας απέναντι στο προσφυγικό, ο Τούρκος πρόεδρος, ο εξαπέλυσε νέα επίθεση προς την Ελλάδα, αυτήν τη φορά μέσω ενός φεστιβάλ κινηματογράφου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Hurriyet, κατά την τελετή λήξης του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Μετανάστευσης, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης, αναφέρθηκε στους πρόσφυγες από τη Συρία, και στη διαφορά στην αντιμετώπισή τους από την Τουρκία και «κάποιες χώρες της ΕΕ», ενώ έκανε λόγο για απάνθρωπες εικόνες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Τα τελευταία οχτώ χρόνια, 25.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, πέθαναν στα ταραγμένα νερά της Μεσογείου (…) Αυτοί ξεκίνησαν με την ελπίδα για ένα ασφαλές μέλλον σε εμάς, ωστόσο τα περισσότερα ταξίδια κατέληξαν στον θάνατο», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «η μοίρα κάποιων από τα 10.000 παιδιά που αναζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη είναι άγνωστη».

Τόνισε δε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα του πλανήτη ως παγκόσμιο φαινόμενο, ιδίως πρόσφατα όταν εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου, της αστάθειας, της τρομοκρατίας και της φτώχειας.

«Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις προς την Τουρκία»

Ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον χειρισμό της κατάστασης, αναφέροντας ότι η Τουρκία, «αγκάλιασε τους πάντες χωρίς διάκριση, ενώ οι χώρες με καλύτερες ευκαιρίες έβαλαν ποσοστώσεις απέναντί τους (στους πρόσφυγες)».

Συμπλήρωσε δε ότι «δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις  προς την Τουρκία και η χώρα μας αφέθηκε μόνη για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα. Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη έγιναν θύματα της ρατσιστικής και της εχθρικής πολιτικής.

Τον περασμένο χρόνο οι απάνθρωπες εικόνες που διαδραματίστηκαν στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας ήταν ένα καλό παράδειγμα για να δείξει πώς βλέπουν τους πρόσφυγες κάποιες χώρες της ΕE», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.