Ντέρμπι μόνο λόγω ονομάτων ήταν το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο Γ. Καραϊσκάκης, με τους Πειραιώτες να κυριαρχούν στον αγωνιστικό χώρο και να κερδίζουν εύκολα με 3-0. Οι Ερυθρόλευκοι ήταν καταιγιστικοί στο πρώτο ημίχρονο και πέτυχαν δύο πολύ ωραία γκολ με τους Γκιγιέρμε και Ελ Αραμπί, ενώ το 3-0 έκανε ο Καφού στο 90+1’.

Οι Πειραιώτες μετέτρεψαν σε περίπατο το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι έχουν ξεφύγει από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, όπως επίσης και ότι πλέον είναι έτη φωτός μπροστά από τον αιώνιο αντίπαλό τους.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από το πρέσινγκ των Πειραιωτών, είχε πολλά κενά στην άμυνά του και δεν κατάφερε να σταθεί όρθιος στο Φάληρο. Στο δεύτερο μέρος οι Πειραιώτες ήλεγξαν τον ρυθμό του αγώνα, δεν απειλήθηκαν, έκαναν συντήρηση δυνάμεων ενόψει της ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ και στο τέλος μάλιστα σκόραραν για τρίτη φορά με τον Καφού (90+1), σφραγίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την αποψινή νίκη τους.

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έκανε το «3 στα 3» στα πλέι οφ, αφού τις δύο προηγούμενες αγωνιστικές είχε κερδίσει με 1-0 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και 3-1 τον Αρη στο Καραϊσκάκη, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάνει… σεφτέ.  Με αυτό το τρίποντο ο Ολυμπιακός έφτασε τους 75 πόντους και είναι στο +19 από τον ΠΑΟΚ, ενώ από την άλλη, η ομάδα του Γιώργου Δώνη είναι στην 4η θέση με 46 πόντους.

Ετσι ξεκίνησαν

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με 4-3-3, έχοντας τον Σα κάτω από τα δοκάρια και τους Τσιμίκα, Μπα, Σεμέδο και Ομάρ στην τετράδα της άμυνας.  Στην τριάδα της μεσαίας γραμμής ήταν οι Μπουχαλάκης, Καμαρά και Γκιγιέρμε, με τους Φορτούνη και Λοβέρα στα άκρα και τον Ελ Αραμπί ως αιχμή του «ερυθρόλευκου» δόρατος. Οι Φορτούνης και Λοβέρα πήραν τις θέσεις των Βαλμπουενά (τραυματίας) και Μασούρα, τον οποίο προτίμησε να ξεκουράσει ο Πορτογάλος ενόψει της ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ.

Από την άλλη ο Γιώργος Δώνης, που είχε ξεμείνει από δεξί μπακ, ξεκίνησε την ομάδα του με 4-3-3, έχοντας τον Διούδη κάτω από τα δοκάρια και τους Ανουάρ, Σένκενφελντ, Κολοβέτσιο και Χατζηθεοδωρίδη στην τετράδα της άμυνας. Ο Ανουάρ έπαιξε αναγκαστικά στο δεξί άκρο, αφού είχε ο Ελληνας τεχνικός είχε ξεμείνει από λύσεις. Στη μεσαία γραμμή ήταν οι Κουρμπέλης, Χρ. Δώνης και Ζαχίντ, με τους Αγιούμπ και Χατζηγιοβάνη στα άκρα και τον Μακέντα στην κορυφή της επίθεσης.

1-0 με το… καλησπέρα

Ο Ολυμπιακός έπιασε από τον… λαιμό τον Παναθηναϊκό και σκόραρε μόλις στο 5ο λεπτό, με ένα πολύ ωραίο γκολ από τον Γκιγιέρμε. Ο Ομάρ προωθήθηκε από δεξιά, έκανε το γύρισμα στη μεγάλη περιοχή του Τριφυλλιού, ο Καμαρά διεκδίκησε με δύο παίκτες του Παναθηναϊκού, η μπάλα πέρασε από την άλλη πλευρά και έφτασε στον Λοβέρα, αυτός έδωσε στον Γκιγιέρμε, ο Βραζιλιάνος άδειασε τον Δώνη και με υπέροχο σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής νίκησε τον Διούδη, για το 1-0. Η φάση μάλιστα ξεκίνησε από την πίεση και το κλέψιμο του Λοβέρα πάνω στον Ανουάρ. Οι Ερυθρόλευκοι συνέχισαν να πιέζουν ψηλά και να είναι απειλητικοί για την εστία του Διούδη, βγήκαν δύο φορές σε θέση βολής, αλλά τα χάλασαν στην τελική προσπάθεια.

Στο 18’ ο Παναθηναϊκός, κόντρα στη ροή του αγώνα, έφτασε κοντά στην ισοφάριση, αλλά ο Μπα με σωτήρια επέμβαση πάνω στη γραμμή κράτησε το μηδέν. Ο Σα βγήκε στο ύψος της μεγάλης περιοχής και έδιωξε μπροστά στον Χατζηγιοβάνη, ο νεαρός άσος του Τριφυλλιού πρόλαβε την μπάλα πριν βγει πλάγιο, σούταρε από μακριά, αλλά ο Ουσεϊνού Μπα βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση και με το κεφάλι απομάκρυνε σε κόρνερ.

Γκολάρα ο Ελ Αραμπί και 2-0

Τρία λεπτά αργότερα ο Ολυμπιακός έκανε το 2-0 με ένα υπέροχο γκολ από τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Οι Ερυθρόλευκοι «έκρυψαν» την μπάλα, ο Ομάρ από δεξιά έκανε το γύρισμα στο πρώτο δοκάρι και ο Μαροκινός στράικερ με αριστουργηματική εκτέλεση νίκησε τον Διούδη για το 2-0. Πανέμορφο, σεντερφορίσιο γκολ από τον έμπειρο επιθετικό, που απέδειξε σε ένα ακόμα παιχνίδι την εκτελεστική του δεινότητα και πέτυχε το 18ο γκολ του στο φετινό πρωτάθλημα. Ένα γκολ, στο οποίο οι παίκτες του Μαρτίνς άλλαξαν 22 πάσες!

Πήρε πίσω την κόκκινη ο Σιδηρόπουλος

Στο 33’ ο Τάσος Σιδηρόπουλος έδειξε απευθείας κόκκινη κάρτα στον Χατζηθεοδωρίδη για το μαρκάρισμα στον Καμαρά, αλλά μετά την εξέταση του βίντεο ο νησιώτης ρέφερι πήρε πίσω την απόφασή του και έδειξε κίτρινη κάρτα στον παίκτη του Τριφυλλιού.

Ευκαιρίες με Ελ Αραμπί και Λοβέρα

Ο Ολυμπιακός συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου απείλησε άλλες τρεις φορές την εστία του Διούδη. Στο 44’ ο Ουσεϊνού Μπα έκανε την κεφαλιά, μετά την εκτέλεση φάουλ του Μάξι Λοβέρα, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 45+1’ ο Ελ Αραμπί βρέθηκε σε καλή θέση, έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι, ενώ στο 45+3’ ο Λοβέρα άγγιξε το 3-0. Ο Τσιμίκας έκλεψε την μπάλα, ανέβηκε, έδωσε στον Λοβέρα, αυτός έκανε ένα ωραίο γλυκό σουτ, αλλά ο Διούδης εκτινάχθηκε και απέκρουσε με εντυπωσιακό τρόπο. Ετσι, το τελευταίο σφύριγμα του Τάσου Σιδηρόπουλου στο πρώτο ημίχρονο έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια με το σκορ στο 2-0.

Αλλαγές από τους δύο προπονητές

Πριν την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Γιώργος Δώνης έκανε την πρώτη του αλλαγή στο παιχνίδι, βάζοντας τον Κολοβό αντί του Ζαχίντ.  Στο 63’ ακολούθησε ο Πέδρο Μαρτίνς, με τον Πορτογάλο τεχνικό να κάνει διπλή αλλαγή. Συγκεκριμένα, έβαλε τον Χασάν αντί του Ελ Αραμπί και τον Καφού αντί του Γκιγιέρμε, θέλοντας να ξεκουράσει τους ποδοσφαιριστές του, ενόψει της ρεβάνς που ακολουθεί με τον ΠΑΟΚ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Ειχε τον έλεγχο ο Ολυμπιακός

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά, με τον Παναθηναϊκό να μαζεύει τις γραμμές του και να μειώνει τους χώρους. Στο 72’ ο Δώνης έκανε σε δεύτερη αλλαγή στο ματς, βάζοντας τον Μπουζούκη αντί του Αγιούμπ, με τον Πέδρο Μαρτίνς να «απαντάει» στο 74’ με τον Μασούρα αντί του Λοβέρα και τον Γκασπάρ αντί του Ομάρ. Ο Ολυμπιακός ήλεγχε απόλυτα το παιχνίδι, με τους παίκτες του Πορτογάλου να μην απειλούνται από τον Παναθηναϊκό. Στο 80’ ο Γιώργος Δώνης έκανε αναγκαστική αλλαγή, βάζοντας τον Ζαχαρίτη αντί του Χατζηθεοδωρίδη, που ένιωσε ενοχλήσεις, με τον Μαρτίνς στο 84’ να βάζει τον Μπρούνο αντί του Καμαρά.

Ο Καφού έβαλε το κερασάκι

Στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Ολυμπιακός σκόραρε για τρίτη φορά στο αποψινό παιχνίδι με τον Καφού. Ο Πορτογάλος μέσος βρήκε χώρο έξω από τη μεγάλη περιοχή, έκανε το φαλτσαριστό σουτ και έστειλε την μπάλα στη γωνιά του ανήμπορου να αντιδράσει Διούδη. Ο Ιβηρας έβαλε το κερασάκι στην… τούρτα και σφράγισε με τον καλύτερο τρόπο τη νίκη των Πειραιωτών.