Συλλαλητήριο ενάντια στις εξώσεις προσφύγων από τις κατοικίες και τους καταυλισμούς όπου διαμένουν, πραγματοποιήθηκε σήμερα,  ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, με κάλεσμα αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων, ενώσεων μεταναστών σωματείων και φορέων.

Οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων απειλούνται με έξωση ή έχουν ήδη εκδιωχθεί από την κατοικία τους, κατόπιν σχετικής απόφασης της κυβέρνησης για τερματισμό των σχετικών προγραμμάτων του ΟΗΕ που εξασφάλιζαν στέγαση και ένα στοιχειώδες επίδομα σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.


Με σύνθημα «όχι στις εξώσεις» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα.

Υπάρχει κίνδυνος να μείνουν άστεγοι εως και 11.000 άνθρωποι

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συντονισμού για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ), με τις εξώσεις προστίθενται πάνω από 11.000 άνθρωποι στους άστεγους που ήδη υπάρχουν.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες εξαιτίας των αντιπροσφυγικών πολιτικών κυβέρνησης, Ε.Ε. με τις άθλιες συνθήκες  διαβίωσης, τον υπερσυνωστισμό, τον εγκλεισμό στα στρατόπεδα, τον περιορισμό του δικαιώματος ασύλου, τις απελάσεις και τις παράνομες επαναπροωθήσεις οξύνθηκαν με τον κορονοϊό. Και μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το Υπουργείο μετανάστευσης εξαγγέλλει τις εξώσεις, το κλείσιμο 55 δομών διαμονής από τις 93 στην ενδοχώρα και τη διακοπή ακόμα και του πενιχρού επιδόματος για τους πρόσφυγες που πετά στο δρόμο».

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.