Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται αποφασισμένος να μην αφήσει σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς απροστάτευτους από την εγκληματικότητα. Για το λόγο αυτό δημιουργεί μια νέα υπηρεσία, μια νέα αστυνομική δύναμη αποτελούμενη από 120 άτομα που θα εγκατασταθεί στη Μύκονο και μια δύναμη 80 ατόμων στη Σαντορίνη. Το πιο εντυπωσιακό στη δημιουργία των δύο αυτών νέων αστυνομικών υπηρεσιών είναι η προσφορά που έρχεται από παντού για την οργάνωσή τους: εφοπλιστές, επιχειρηματίες, κάτοικοι των νήσων αυτών, άνθρωποι που έχουν σπίτια στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, γενικά άνθρωποι που αγαπούν αυτά τα νησιά προσφέρουν εξοπλισμό για τη συγκρότηση των αστυνομικών δυνάμεων. Και έχουν έως τώρα προσφέρει από αστυνομικά περιπολικά και άλλα οχήματα, έως και μοτοσυκλέτες, ασυρμάτους, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ακόμα και… drones.

***
Τεστ αντισωμάτων στους βουλευτές

Ολοι οι βουλευτές, τα μέλη της κυβέρνησης και οι υπάλληλοι της Βουλής θα κληθούν (εθελοντικά) τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο για να δώσουν δείγμα αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν αντισώματα στον κορονοϊό. Την πρωτοβουλία αυτή πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μαζί με τον γενικό γραμματέα του Σώματος Γιώργο Μυλωνάκη με στόχο να διαπιστωθεί εάν κάποιος από τους βουλευτές ή υπουργούς κτλ έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό και ήταν συμπτωματικός. Από τους 300 της Βουλής ωστόσο ο μοναδικός βουλευτής που έγινε γνωστό ότι νόσησε με Covid-19 ήταν ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, ο οποίος ήδη έδωσε αντισώματα. Θα έχουν ενδιαφέρον τα αποτελέσματα για να διαπιστωθεί εάν κανείς από τους πατέρες του έθνους είχε νοσήσει και δεν το είχε καταλάβει, επειδή ήταν ασυμπτωματικός.

***
Γιατί πήγε ο Τσιόδρας στη Βουλή

Την Πέμπτη πάντως έκαναν την εμφάνισή τους στη Βουλή οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς. Μαζί τους ήταν και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ηταν η πρώτη φορά που ο κ. Τσιόδρας πήγαινε στη Βουλή και αυτό φάνηκε από το ενδιαφέρον με τα οποία κοίταζε τα πορτραίτα πολιτικών που κοσμούν το Κοινοβούλιο, αλλά και τους γύρω χώρους. Ηταν και ο μοναδικός που φορούσε μάσκα. Ουδείς άλλος. Τώρα πιθανόν να ρωτήσετε γιατί πήγαν στην Βουλή οι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς (μαζί με τον υπουργό Υγείας); Ποιον είδαν; Τι συζήτησαν; Ρώτησα, έψαξα και έμαθα:

***
Και οι τρεις πήγαν κατευθείαν στο γραφείο του κ. Μυλωνάκη του γενικού γραμματέα της Βουλής, ο οποίος να υπενθυμίσω εμπλέκεται, για λογαριασμό της Βουλής αλλά και του Μαξίμου, σ΄όλες τις διαδικασίες για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19. Στο γραφείο του κ. Μυλωνάκη βρισκόταν ήδη και ο Μιχάλης Μπεκίρης, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Το θέμα της σύσκεψης ήταν τα μέτρα που λαμβάνονται από το άνοιγμα των αεροδρομίων και από το άνοιγμα των πυλών της χώρας για τον τουρισμό. Είχε ενδιαφέρον τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Τσιόδρας για τον δείκτη RO όχι μόνον για την χώρα μας αλλά και για τις άλλες χώρες από τις οποίες θα δεχθούμε τουρίστες.

***
Ηλεκτρονικός… λογογράφος στο Κοινοβούλιο

Μια και είμαστε στη Βουλή, σας πληροφορώ ότι το Κοινοβούλιο προμηθεύτηκε ένα καινούργιο μηχανήματα για το οποίο πολλοί είναι υπερήφανοι. Ο λόγος; Επειδή σιγά- σιγά αλλά σταθερά η Βουλή των Ελλήνων ψηφιοποιείται. Εχουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την ηλεκτρονική υπογραφή με την κατάργηση του χαρτιού, την ηλεκτρονική υποβολή ερωτήσεων και επερωτήσεων και τώρα (με το καινούργιο μηχάνημα) ηλεκτρονικό… λογογράφο! Δηλαδή τα πρακτικά θα μπορούν με το μηχάνημα αυτό να καταγράφονται αυτομάτως. Θα ομιλεί ο ομιλητής και η ομιλία του θα καταγράφεται. Ετσι δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία ότι τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν, αφού θα είναι τα ίδια τα λόγια του. Παρόμοια εφαρμογή υπάρχει και σε ορισμένα smart phones. Ρώτησα πάντως εάν με το μηχάνημα αυτό θα καταργηθούν οι θέσεις των πρακτικογράφων της Βουλής για να με διαβεβαιώσουν ότι τέτοιο πράγμα δεν πρόκειται να γίνει. Να σημειώσω εδώ την εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι πρακτικογράφοι- στενογράφοι της Βουλής. Προσφάτως προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη 17 στενογράφων και να μην ξεχνάμε ότι όταν διεξάγεται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, οι μόνοι μη πολικοί που βρίσκονται στην αίθουσα είναι οι πρακτικογράφοι (που προέρχονται από τη Βουλή).

***
Ο διάλογος του υπουργού με τις… Φώκιες

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη σ΄ένα σκάφος, όχι από τα συνηθισμένα, αλλά σ΄ένα επιθετικό σκάφος Mark V των επιλέκτων SEAL του αμερικανικού ναυτικού. Οι αμερικανοί έκαναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σούδα επίδειξη στον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο παρουσία και του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, αφού τέσσερα σκάφη του ίδιου τύπου δώρισαν στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Κάποια στιγμή ο υπουργός οδήγησε και το σκάφος έχοντας μοναδική εμπειρία. Εντύπωση ωστόσο του έκαναν οι σκληροτράχηλοι SEALS, δηλαδή οι «Φώκιες» των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που αναλαμβάνουν τις πιο δύσκολες αποστολές (οι SEALS ήταν αυτοί που εξόντωσαν τον Μπιν Λάντεν): «Είναι κάτι παιδάκια, πειθαρχημένα, ευγενικά, αλλά φαίνονταν ότι είναι καλά εκπαιδευμένα», είπε για τους κομάντος των SEAL ο υπουργός, ο οποίος έπιασε κουβέντα μαζί τους…

***
«Κύριε υπουργέ δεν σας κάναμε επίδειξη, τι μπορούμε να κάνουμε και μέσα στο νερό», είπε στον κ. Παναγιωτόπουλο ο επικεφαλής των αμερικανών κομάντος. Ο υπουργός ρώτησε με άψογη αμερικανική προφορά:

– «Δηλαδή τι μπορείτε να κάνετε μέσα στο νερό;».

-Μπορούμε να κουβαλήσουμε έναν συνάδελφό μας με πλήρη οπλισμό στην πλάτη μας και να κολυμπήσουμε έως ότου βγούμε στη στεριά…»

Και ο υπουργός απάντησε με πολλή δόση χιούμορ: «Α, αυτό εγώ μπορώ να το κάνω με δύο στην πλάτη. Τον έναν στον αριστερό ώμο και τον άλλο στον δεξιό. Το έμαθα στο πόλο. Αλλά δεν μπορώ τώρα να πέσω στο νερό»

Και η συζήτηση με τις «Φώκιες» έκλεισε εκεί.

***
Η ορκωμοσία του Στουρνάρα

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας άρχισε σιγά- σιγά (και με μέτρο όπως λέει) τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα προστασίας τα ραντεβού και τις συναντήσεις δια ζώσης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εως τώρα όλες οι συναντήσεις και οι συζητήσεις γίνονταν (ακόμα και αυτές με την Κριστίν Λαγκάρντ) μέσω τηλεδιασκέψεων, λόγω της πανδημίας. Μαζί με τις συναντήσεις ο κ. Στουρνάρας άρχισε και τα γεύματα στο δώμα της Τραπέζης. Το ερχόμενο Σάββατο, μαθαίνω έχει προγραμματιστεί η ορκωμοσία του για τη νέα εξαετή θητεία του ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

***

Ο τουρισμός και η μεζονέτα

Μια αξιοπρεπής μεζονέτα στην οδό Ρόδων στην Εκάλη κοστίζει περί τα 7,3 εκατ. ευρώ. Και λέω αξιοπρεπής διότι η συγκριμένη γειτονιά φιλοξενεί σπίτια μεγαθήρια εφοπλιστών, επιχειρηματιών , τραπεζιτών και άγνωστης δραστηριότητάς αλλοδαπών πολύ μεγαλύτερης αξίας. Γιατί αναφέρομαι στην οδό Ρόδων; Για να δώσω μια τάξη μεγέθους. Τα εν λόγω 7,3 εκατ. ευρώ. Όσο λοιπόν κοστίζει η αξιοπρεπής μεζονέτα στην Ρόδων εισέπραξε συνολικά ο ελληνικός τουρισμός ως έσοδα τον Απρίλιο. Καλά διαβάζετε! 7,3 εκατ. ευρώ. Το αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της κατάρρευσης των τουριστικών εισπράξεων λόγω του lockdown αρκεί να σας αναφέρω πως τον Απρίλιο του 2019 οι συνολικές τουριστικές εισπράξεις είχαν ανέλθει σε 543,5 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Και από τα 543,5 εκατ. ευρώ, κατρακυλήσαμε στα 7,3 εκατ. ευρώ. Όλα τα παραπάνω δείχνουν το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση εφέτος. Πάντως δεν σας κρύβω πως δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για τους ενοίκους της οδού Ρόδων. Αυτοί πάλι θα καταφέρουν να επιβιώσουν…

***

Ατελές… φλερτ

Λίγοι από εσάς γνωρίζουν πως η ταλαντούχα ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη που τελευταία μας φλΕρτάρει από τη συχνότητα της ΕΡΤ είναι αδερφή του Θανάση Κοντογεώργη του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών της Κυβέρνησης. Ακόμη λιγότεροι θα γνωρίζετε πως η Νάντια και ο Θανάσης έχουν μεγαλώσει κοντά στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος όμως μου λένε έχει βαφτίσει και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών της Κυβέρνησης. Βεβαίως δε συσχετίζω την καλλιτεχνική πορεία της Νάντιας, με την πολιτική πορεία του Θανάση, ο οποίος από πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε να επικουρεί με τις νομικές σου γνώσεις πρωθυπουργούς και υπουργούς.

***
Παρακολουθώντας το πρόγραμμα φλΕρτ στην κρατική τηλεόραση μου γεννήθηκε απορία για το concept. Αναζήτησα στοιχεία γι’ αυτό και το μόνο που κατάφερα να βρω είναι πως στα τέλη Μαΐου ανακλήθηκε απόφαση που είχε ληφθεί στα τέλη Απριλίου και με την οποία η ΕΡΤ είχε αποφασίσει την συμπαραγωγή του προγράμματος με την εταιρεία Προσέγγιση Κινηματογραφικές Παραγωγές. Η απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ μιλούσε για 80 επεισόδια του φλΕρτ συνολικού κόστους 266.271 (χωρίς ΦΠΑ). Δεν ξέρω ακριβώς τι έχει γίνει μετά την ανάκληση της απόφασης για την συμπαραγωγή, το μόνο που ξέρω είναι πως δεν βρίσκω αυτό το φλΕρτ ελκυστικό και δεν μάλλον δεν θα προχωρήσει σε σχέση με τους… τηλεθεατές. Βεβαίως για μια τέτοια άδοξη συνέχεια ουδόλως ευθύνεται η συμπαθεστάτη και ταλαντούχα ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη.