Για την επιδημιολογική εικόνα σε Ξάνθη και Ροδόπη όπου παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Όπως είπε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», «δεν είπαμε ποτέ ότι η ιστορία της πανδημίας τελείωσε». Οι συγχρωτισμοί σε διάφορες εκδηλώσεις και το Ραμαζάνι έπαιξαν ρόλο στον Εχίνο και έτσι «η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει».

Σχετικά με το αν είναι επαρκείς οι επτά μέρες πλήρους απαγόρευσης που αποφασίστηκαν για τον Εχίνο, εκτίμησε ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε από τώρα αλλά ίσως να χρειαστεί να παραταθεί το «lock down». Πάντως αυτό θα κρίνεται μέρα με τη μέρα ανάλογα με την εικόνα των κρουσμάτων που θα υπάρχει.

Η εικόνα των νέων κρουσμάτων του Εχίνου ανατρέπει και τον συνολικό επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας, είπε.

Ο κ. Γαργαλιάνος αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που λαμβάνονται στη χώρα προκειμένου να ανιχνεύονται και να αντιμετωπίζονται τα κρούσματα κορωνοϊού με το άνοιγμα του τουρισμού.

Για τον Σουηδό που φέρεται να αγνόησε την καραντίνα στην Κρήτη και βγήκε ξανά θετικός, είπε: o ιός μπορεί να παραμένει στο ανθρώπινο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα – έως και δυο τρεις μήνες. Άλλο όμως είναι η ανίχνευση του ιού στο ανθρώπινο σώμα και άλλο να νοσεί κάποιος από κοροναϊό.