Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNTürk έδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ελλη, ανοίγοντας όλη τη «βεντάλια» των τουρκικών προκλητικών διεκδικήσεων σε σχέση με την Ελλάδα και των θεμάτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής από τη Λιβύη και την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τους S-400, τη Συρία και το Ιράκ.

«Το Καστελόριζο είναι ορατό 2 χιλιόμετρα από εμάς»

«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη. Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Κι ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το sigmalive. Προσθέτει δε ότι το Καστελόριζο, «είναι ορατό 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία, ενώ από την Ελλάδα είναι 570 χλμ. μακριά»

Στη συνέχεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δείχνει και πάλι τους γνωστούς χάρτες με τη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα», η οποία εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο, κι εξηγεί ότι τα ελληνικά νησιά πήραν αυτό που τους αναλογεί από το διεθνές δίκαιο, δηλ. μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα.

«Αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων.

Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Όπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός», ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία στο Ιόνιο, επανέλαβε ότι ούτε η Ελλάδα αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου, «μια θέση που επικροτεί ουσιαστικά τη θέση της Άγκυρας», όπως είπε.

Ζητά από το Ισραήλ να ακυρώσει τη συμφωνία με την Κύπρο

Σε ότι αφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τσαβούσογλου, ζήτησε από το Ισραήλ να ακυρώσει τη συμφωνία με την Κύπρο.

«Το Ισραήλ αν θέλει να κάνει μία συμφωνία, όπως αυτή που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με την ελληνο-κυπριακή πλευρά. Τι λέγαμε; Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό το αποδείξαμε με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το δείξαμε τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ήταν τα λόγια του τούρκου υπουργού.

«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε τον πλούτο της Λιβύης»

Αναφορικά με την αιφνίδια επίσκεψη στη Λιβύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν «έκπληξη» και ότι ήταν λογικό να βρεθεί εκεί, προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση της Τρίπολης μία σειρά θεμάτων.

«Πήγαμε να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε άλλες σχέσεις με τη Λιβύη» είπε και αναφέρθηκε στην πειρατική τουρκολιβυκή συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε τον πλούτο» συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε :«Έχουμε οικονομική συνεργασία. Συζητήσαμε το κατά πόσο οι εταιρείες μας μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές που έχουν σταθεροποιηθεί.

Συζητήσαμε όλες τις πτυχές της οικονομίας. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα μέσα σε μία ημέρα και πραγματοποιήσαμε εκτενείς και παραγωγικές συζητήσεις. Είναι κακό για τις εταιρείες μας να αναλάβουν έργα στη Λιβύη στη βάση του win win;» διερωτήθηκε για να συμπληρώσει :

«Υπάρχουν πολλές πετρελαιοπηγές στη Λιβύη. Για ποιον είναι επιβλαβές εάν οι εταιρείες μας συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, προς όφελος του λαού της Λιβύης εκεί; Δεν είμαστε αποικιοκράτες, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Η τήρηση των συμφερόντων μας εκεί δεν πρέπει να ερμηνεύεται διαφορετικά».

Για την επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΕΞ

Σε ότι αφορά στο μέτωπο της Ιταλίας ο ίδιος ανέφερε, «ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών θα ερχόταν την Τετάρτη, αλλά πήγαμε στη Λιβύη και το αναβάλαμε. Θα είμαστε μαζί του και θα μιλήσουμε για το χαρτοφυλάκιο της Λιβύης.

Τα τεκταινόμενα στα βόρεια της Λιβύης επηρεάζουν πολύ περισσότερο την Ιταλία και τη Μάλτα. Βλέπουμε την αρνητική στάση της Γαλλίας, αλλά η Ιταλία συναντά όλες τις πλευρές κρατώντας ισορροπίες. Δεν σκέφτεται διαφορετικά από εμάς σχετικά με την πολιτική ενοποίηση της Λιβύης. Πρέπει επίσης να αναθερμάνουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Η οικονομία όλων επηρεάστηκε από τον κοροναϊό» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.